Nieśplik japoński (albo loquat) to azjatycki owoc, który w Polsce nie pozostało za bardzo znany, ale z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. o ile jakimś cudem uda ci się trafić na niego w sklepie, nie wstrzymuj się z zakupem, bo to prawdziwa skarbnica witamin.
Właściwości i orzeźwiający smak nieśplika japońskiego nie powinny cię zawieść, bo stanowi interesujące połączenie słodkich i kwaśnych nut. Jest jak mieszanka brzoskwini, moreli i mango z odrobiną limonki.
Może cię zainteresować: Włosi kochają, a Polacy gardzą. Ta część cukinii jest najsmaczniejsza
Jakie są adekwatności nieśplika japońskiego? Wspiera odporność, jelita i krążenie
Loquat, czyli nieśplik japoński to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do swojego menu również na diecie, ponieważ zawiera kilka tłuszczów nasyconych. Owoce mają za to sporo potasu i magnezu, które pozytywnie wpływają na pracę mięśni, układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego.
Znajdziesz w nich także błonnik pokarmowy, który wspomaga odchudzanie, pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Nieśplik japoński ma także spore pokłady witaminy A, która wspomaga odporność czy witamin z grupy B (m.in. B6).
Warto wiedzieć, iż nieśplik japoński w Chinach znany jest także jako środek na schorzenia układu oddechowego z uwagi na adekwatności wyksztuśne. Produkuje się z niego także preparaty nawilżające, które łagodzą stany zapalne skóry.
Czytaj również: Zerwij w ogrodzie i dorzuć do ogórków kiszonych. Będą chrupały, aż miło
Jak wykorzystać nieśplika japońskiego w kuchni? To uniwersalny owoc
Nieśplik japoński w kuchni może być wykorzystany na różne sposoby. Podobno najlepiej zjeść go po obraniu z gorzkawej skórki i pozbyciu się drobnych pestek. Rewelacyjnie smakuje na surowo, jako składnik sałatek owocowych i różnych deserów np. jako dodatek do galaretki.
Owoce nieśplika japońskiego na pewno są również pyszne po przetworzeniu w formie dżemów, soków oraz letnich kompotów.
Zobacz też:
Otula jelita jak kocyk. To bomba witaminowa, ale w Polsce mało kto go je
Nie tylko zupa grzybowa. w okresie choć raz zrób ten obiad, a rodzina oszaleje z zachwytu
Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Dzięki 2 dodatkom smak jest wybitny