Polacy nie są największymi fanami dań rybnych. Zwykle nasze menu ogranicza się tylko do kilku gatunków, takich jak dorsz, łosoś, halibut czy karp. Rzeczywiście są to bardzo smaczne ryby, jednak warto spróbować czegoś innego. Mało kto pamięta czasy, kiedy na stołach królował sum. W Polsce jest dziś mało popularny, a za granicą uważa się go za prawdziwy przysmak. Sprawdź, jak przyrządzić tę rybę, by cieszyć się pysznym obiadem.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie
Czy mięso suma jest smaczne? Wielu się nim zajada
Sum pospolity, niekiedy zwany także europejskim, występuje głównie w zlewiskach Morza Bałtyckiego, Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego. Najczęściej można go spotkać w rzekach i zbiornikach zaporowych, nieco rzadziej w jeziorach lub morzach. Co ciekawe, jest to druga co do wielkości ryba Europy (zaraz po biełudzie), a przy tym największa ryba słodkowodna na naszym kontynencie. Jej długość może wynosić choćby 3 metry, a waga dochodzić do 100 kilogramów. Największa wyłowiona ryba w Polsce miała aż 261 centymetrów. To drapieżny i trudny do schwytania gatunek, jednak zdecydowanie warto o niego powalczyć. Mało kto wie, iż można ją przyrządzić na kilka sposób, a jej mięso rozpływa się w ustach.
Jak najlepiej przygotować suma? Ten przepis sprawdzi się na każdy obiad
Tym, co charakteryzuje suma pospolitego, jest brak łusek oraz pokaźne wąsy. Jego ciało pokrywa śluz, co może zniechęcać wiele osób do gotowania. Warto jednak wiedzieć, iż wbrew pozorom oporządzenie tej ryby nie jest trudne, a poza tym w wielu sklepach można dostać już gotowe mięso. Kolejną zaletą jest znikoma ilość ości. Sum jest nie tylko smaczny, ale także bogaty w witaminy i wiele wartościowych składników odżywczych. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6, witaminy B12, witaminę D, fosfor, selen, tiaminę, niacynę, witaminę B6, magnez, ryboflawinę, żelazo oraz cynk. Oprócz tego jest znakomitym źródłem białka. jeżeli chodzi o smak, to jest on bardzo delikatny i nieco słodkawy. Mięso można smażyć, grillować, dusić, piec lub po prostu zrobić na nim zupę rybną. Tak postępują na przykład Węgrzy, dla których sum pospolity jest głównym składnikiem zupy Halaszle. jeżeli wolisz tradycyjny posiłek z rybą na talerzu, jego przygotowanie będzie bardzo proste. Przygotuj:
dwa filety z suma,
mąkę,
łyżkę masła,
dwie łyżki soku z cytryny,
natkę pietruszki,
sól, pieprz lub inne ulubione przyprawy,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić suma?
Filety należy najpierw przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć dokładnie w mące.
Następnie na rozgrzanym oleju podsmaż rybę z obu stron, aż przybierze złoty kolor.
Po zdjęciu z patelni ułóż filety w naczyniu żaroodpornym, dodaj sok z cytryny, a na każdy kawałek połóż niewielką porcję masła.
Piecz rybę przez około 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po wyjęciu z piekarnika przełóż filety na talerz i posyp je posiekaną natką pietruszki. Mięso najlepiej podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.