Polacy mrożą koperek w pudełkach po lodach, a to najgorszy możliwy wybór. Wybierz inny trik

kobieta.gazeta.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Aleksandra Pavlova / Getty Images/iStockphoto


Czy można zamrozić koperek? To jedna z najlepszych metod na zachowanie jego smaku i zapachu również podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Ważne, aby robić to w sposób prawidłowy i zrezygnować z plastikowych pojemników.
Świeży koperek jest kluczowym dodatkiem do wielu potraw. Często używamy go jako przyprawę do łososia i innych owoców morza, w sałatce ziemniaczanej, w sosie, do przyprawiania smażonego mięsa i nie tylko. Możesz zamrozić swoje zbiory, aby nigdy nie musieć szukać świeżego lub suszonego koperku w sklepie spożywczym.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Czy myć koper przed zamrożeniem? O tym nie powinniśmy zapominać
Mrożenie koperku wydaje się banalnie proste. Warto jednak przed umieszczeniem go w urządzeniu dokładnie go opłukać, niezależnie od tego, jaką metodę wybraliśmy. Dzięki temu pozbędziemy się wszelkich zabrudzeń. Wystarczy, iż będziemy trzymać zioła nad zlewem, tak aby nadmiar wody spłynął. Następnie powinniśmy położyć je płasko na ręczniku papierowym i dokładnie osuszyć.


Jak prawidłowo zamrozić koperek? Plastikowe opakowanie to najgorsza możliwa opcja
Wiele osób zgodnie z zasadą "zero waste" chce maksymalnie wykorzystać wszystko, co ma pod rękę. Tak właśnie jest w przypadku pudełek po lodach, serkach, twarogach i innych produktach, których często dajemy drugie życie, umieszczając w nich np. koperek. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, iż plastikowe opakowanie nie są przeznaczone do wielokrotnego mrożenia, z czasem mogą nie tylko wydzielać szkodliwe substancje chemiczne, ale także ulegać zniszczeniu, pękać. Warto więc wcześniej upewnić się, iż pojemnik został przystosowany do mrożenia.


koperek Svetlana Gujtan / Getty Images/istock.com


Zdecydowanie lepszą opcją, przy której od razu zyskamy poporcjowany koperek, są specjalne foremki, w których mrozimy kostki lodu. Dzięki temu unikniesz trudności z odłupywaniem koperku w bryle i będzie w małych, wygodnych porcjach, które można przechowywać choćby przez rok.


Umyj dokładnie koperek i osusz go.
Posiekaj koperek na drobne kawałki.
Przygotuj tackę do mrożenia kostek lodu, przeznaczoną do wielokrotnego zamrażania.
Wsyp posiekany koperek do przegródek tacki.
Zalej koperek oliwą lub ulubionym olejem dobrej jakości.
Włóż tackę do zamrażarki.


jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału