Zdrowe odżywianie to trend, który zyskuje na popularności z każdym kolejnym rokiem. Większość osób sięga po ryby, owoce, warzywa, czy mięso drobiowe. Okazuje się jednak, iż nie każde łączenie produktów jest tym adekwatnym i dobrym dla zdrowia rozwiązaniem. Sprawdź, czego unikać, zanim zdecydujesz się przygotować posiłek.
Zdrowa dieta nie do końca zdrowa – łączenie produktów może być szkodliwe
Z pewnością, gdy sięgasz po swoje ulubione produkty, dokładasz wszelkich starań, by były one zdrowe i bogate w te najlepsze składniki odżywcze. Większość ma w sobie niezwykle ważne witaminy, białka, minerały, czy węglowodany. Niestety, ale zdarza się, iż łącząc pewne produkty, niemal z „automatu” eliminuje się niektóre witaminy i minerały. Jak się okazuje, łączenie produktów może być też szkodliwe.
Najlepsza dieta – Pyszności; Foto Canva.com
Przed przygotowaniem śniadania, czy obiadu, zwróć szczególną uwagę na to, co znajduje się na twoim talerzu. Większość zaprezentowanych poniżej połączeń jest dość popularna i stosuje je większość osób. Postaraj się nie popełniać tego typu błędów i zapoznaj się z przygotowanymi przez nas zestawieniami produktów, których nie należy ze sobą łączyć.
Niekorzystne łączenie produktów – czego należy unikać?
Jeśli ma być zdrowo, to postaraj się wyeliminować ze swojego menu takie „kombinacje smakowe”. Łączenie produktów w takim wydaniu dobrze będzie zastąpić innymi, pełnowartościowymi produktami.
Kanapka – Pyszności; Foto Canva.com
Unikaj następujących połączeń:
- świeży ogórek i pomidor – łącząc te dwa produkty np. w sałatce, eliminujesz z pomidora witaminę C; wszystko za sprawą enzymu askorbinowego, który utlenia witaminę;
- czerwone mięso i czerwone wino – wino posiada w sobie garbniki, które ograniczają wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym;
- ciasto drożdżowe i czarna herbata – po takie łączenie sięga większość osób; jednak popicie ciasta herbatą spowoduje, iż utracisz witaminę B1; podobnie, jak wino, herbata zawiera garbniki;
- ser i wędlina – to połączenie, bez którego ciężko jest wyobrazić sobie kanapki; wędliny zawierają cynk, a ser żółty – fosfor; spożywając je na kanapce, fosfor zawarty w serze ogranicza wchłanianie cynku;
- ryby morskie i warzywa krzyżowe – spożywanie warzyw, takich jak kapusta, kalafior, czy brukselka blokuje wchłanianie jodu zawartego w rybach; wszystko przez glikozydy, które znajdują się w warzywach;
- jajka i ziemniaki – ziemniaki zawierają szczawiany, które hamują wchłanianie żelaza i wapnia zawartych w jajkach.
Niektóre łączenie produktów może wywołać szok. jeżeli ma być zdrowo, to postaraj się ograniczać lub całkowicie wyeliminować takie produkty ze swojego menu.
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić kotlety ziemniaczane z serem: