jeżeli sadzimy w ogrodzie ogórki gruntowe, musimy pamiętać nie tylko o regularnym podlewaniu warzyw, ale również nawożeniu. Jest parę czynności, które możemy wykonać jeszcze przed ich zasadzeniem, a które pomogą nam doczekać się bujnych plonów. Gdy zaś i te się pojawią, powinniśmy włączyć specjalną odżywkę, która zamieni nasz ogród w ogórkowy raj.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Podpora go ogórków to nie wszystko. Zrób tę jedną rzecz, zanim je zasiejesz
Ogórki to uwielbiane warzywa, które są doskonałym składnikiem do wielu obiadów, przystawek, sałatek, czy jako dodatek na kanapki. Warto więc mieć je w swoim ogrodzie i zapewnić im doskonałe warunki, by cieszyły nas obfitymi plonami. Dobry start możemy zapewnić im jeszcze przed samym siewem. Wystarczy, iż przygotowaną dla nich glebę wzbogacimy o kompost tak, by miała znacznie więcej składników odżywczych, niezbędnych do zdrowego wzrostu warzyw. Wiele rodzajów podłoża niestety nie zawiera naturalnie odpowiedniej ilości drogocennych witamin, dlatego to my powinniśmy się postarać o wzbogacenie ziemi. Gdy zaś już posadzimy nasze ogórki w gruncie, musimy pamiętać o regularnym podlewaniu roślin nie tylko wodą, ale również gnojówką z pokrzyw. Regularne używanie jej sprawi, iż warzywa będą chronione przed ewentualnymi szkodnikami i chorobami. Nie możemy również zapominać o dodatkowym nawożeniu odżywką, gdy już pojawią się pierwsze plony. Ten prosty zabieg sprawi, iż ogórki będą rosły jak na drożdżach i to dosłownie.
Czym nawozić ogórki? Wykorzystaj ten tani i popularny produkt z twojej kuchni
jeżeli chcesz, by twoje ogórki owocowały jak najdłużej, a przy tym plony były rekordowo obfite, warto nawozić je wtedy, kiedy tego potrzebują. Najlepiej robić to od momentu pierwszych plonów i powtarzać dwa razy w miesiącu. Doskonale nada się do tego własnoręcznie przyrządzona odżywka drożdżowa, które jest nie tylko tania, ale i niesłychanie skuteczna. Doskonale pobudza wzrost i kwitnienie, wzmacnia system korzeniowy, ale też ułatwia pobieranie wody, co jest niezwykle istotne w przypadku takich warzyw, jak właśnie ogórki. Aby ją wykonać, będziemy potrzebowali opakowania 100 gramów świeżych drożdży. Drożdże piekarskie zalewamy 10 litrami ciepłej, przegotowanej wody i odstawiamy na kilka godzin, by przeszły proces fermentacji. Po wyznaczonym czasie gotowym nawozem podlewamy glebę tak, jakbyśmy robili to dzięki zwykłej wody. Powtarzamy czynność po upływie dwóch tygodni. Efekty powinny być widoczne już po kilku użyciach.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.