Podaj na obiad zamiast mielonych. Tym daniem z PRL zaskoczysz domowników!

radiopogoda.pl 8 miesięcy temu

Bryzol z pieczarkami i cebulką to przysmak, którym kiedyś zajadały się tysiące Polaków. Dziś danie jest już nieco zapomniane, jednak wciąż może smakować wyśmienicie. Jak je przygotować? Sprawdź poniższy przepis i przypomnij sobie czasy PRL!

Rozwiąż quiz o polskiej kuchni. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…

Pytanie 1 z 12
Bryndza to rodzaj sera, który jest symbolem…
Podlasia
Lubelszczyzny
Pomorza
Śląska
Następne pytanie

Jak zrobić bryzole? Przypomnij sobie smak dawnych lat

Bryzol to nic innego, jak polędwica wołowa lub wieprzowa, pokrojona w poprzek, a następnie ubita, specjalnie przyprawiona i usmażona. Choć może się wydawać, iż jego przygotowanie może sprawić problem, to tak naprawdę bardzo proste, a jednocześnie wyśmienite w smaku danie. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście mięso, które powinno być odpowiednio tłuste. Warto także pamiętać o dodatkach, dzięki którym uda nam się odtworzyć smak, jaki możemy pamiętać z kuchni w PRL.

Przepis na bryzole z cebulką – lista składników

  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • olej do smażenia

Zobacz także: W PRL królowały zamiast schabowego. Dziś już nikt nie pamięta tego przepisu

Przepis na bryzole z cebulką – sposób przygotowania

  1. Zmiel mięso wołowe w maszynce o dużych oczkach.
  2. Do miski z mięsem wbij jajko, a następnie dodaj przyprawy: sól i czarny mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Rozsyp odrobinę mąki pszennej na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia.
  4. Podziel masę na osiem części i nadaj każdej z nich kształt spłaszczonej kuli, a następnie ułóż kotlety na rozsypanej wcześniej na papierze mące, aby nie przywierały.
  5. Posyp bryzole pozostałą mąką, a następnie rozpłaszcz mięso, by było jak najcieńsze.
  6. Smaż kotlety na rozgrzanym na patelni oleju, dopóki nie zarumienią się z obu stron.
  7. Usmażone bryzole ułóż na półmisku.
  8. Obierz cebule i posiekaj je w drobne piórka.
  9. Rozgrzej na patelni olej i dodaj do niego cebule. Dopraw do smaku odrobiną soli, a następnie smaż do momentu, aż się zeszkli.
  10. Oczyść i drobno posiekaj pieczarki, a następnie dodaj je do podsmażonej cebuli. Pod koniec smażenia przypraw składniki cukrem trzcinowym, a także słodką papryką.

Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału