Szybkie ciasto cytrynowe doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Jest niesamowicie aromatyczne, wilgotne i słodkie. Zakochasz się w nim już po pierwszym kęsie. Jak je zrobić? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. prawdopodobnie większość produktów z listy znajdziesz w swojej kuchni. Ciasto możesz również przygotować w wersji z sokiem pomarańczowym lub limonkowym. Za każdym razem smakuje doskonale. Przepis na szybkie ciasto cytrynowe dostaliśmy od Natalii, autorki bloga Mała cukierenka.
Na blogu mała cukierenka znajdziecie również przepis na: Pyszne ciasto HIT bez pieczenia
Szybkie ciasto cytrynowe – przepis
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 160 ml mleka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 60 ml oleju
- 100 g roztopionego masła
- skórka starta z 2 cytryn
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 60 g wiórków kokosowych
Do nasączenia:
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn (około 80-100 ml)
- 3 łyżeczki cukru pudru
Do ozdoby:
- 50 g białej czekolady
- wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
Jak zrobić szybkie ciasto cytrynowe? To bardzo proste. Pamiętaj jednak, iż wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 st. C, grzanie góra-dół. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj krótko mikserem do połączenia składników. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, olej, roztopione masło, skórkę z cytryny, ekstrakt i znów krótko wymieszaj mikserem.
Do mokrych składników dodaj przygotowaną mąkę i wymieszaj mikserem na jednolite ciasto. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej keksówki, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50-55 minut na najniższym poziomie piekarnika.
Szybkie ciasto cytrynowe po upieczeniu należy nasączyć sokiem z cytryny. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem. Gorące, świeżo wyjęte ciasto z piekarnika nasącz sokiem (ciasto można ponakłuwać, aby lepiej się nasączyło).
Następnie odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, zdejmij papier do pieczenia. Czekoladę połam i przełóż do miseczki. Roztop ją na parze lub w mikrofalówce. jeżeli roztapiasz czekoladę w mikrofalówce, pamiętaj, aby robić to etapami: wstaw na około 20-30 sekund, wyjmij i zamieszaj. Postępuj tak do całkowitego roztopienia czekolady. Roztopioną czekoladą udekoruj wierzch ciasta. Na koniec ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz pyszne pomysły na desery: