Po tym poznasz, iż w jedzeniu znajdują się robaki i ich wydzieliny. Tak oznaczają je producenci

g.pl 17 godzin temu
Zdjęcie: istock/djedzura; Leyo, CC BY-SA 3.0 CH , via Wikimedia Commons


Wiele osób brzydzi się owadów i nie wyobraża sobie ich dotknąć, a tym bardziej zjeść. Mało kto jednak wie, iż często robimy to nieświadomie, bowiem ich ślad można znaleźć w składzie popularnych produktów spożywczych i kosmetyków. Po czym je rozpoznać?
Podczas zakupów w supermarketach rzadko zwracamy uwagę na skład poszczególnych artykułów spożywczych. To ogromny błąd. Gdybyśmy dokładnie czytali etykiety, zauważylibyśmy wówczas, iż w wielu produktach znajdują się robaki i wydzielane przez nie substancje. Choć nie występują w postaci larw, tylko są wcześniej poddawane specjalnej obróbce, to jednak sama ich obecność może niektórych odrzucać. Po czym poznać, iż w danym produkcie są owady? Zwróć uwagę na te oznaczenia.


REKLAMA


Zobacz wideo Testujemy dania z robakami. Czy nam smakowało?


Co oznacza E na produkcie spożywczym? Pod tą nazwą mogą kryć się robaki
Czytając składy różnych produktów, można zauważyć szereg tajemniczych nazw i kodów. Mało kto wie, iż część z nich oznacza obecność pochodnych owadów. Dodawanie ich do produkcji artykułów spożywczych jest legalne i praktykowane od lat. Choć nie wyczuwamy samych robaków w smaku, to niektórych może obrzydzać sam fakt, iż je spożywamy. Po czym poznać, iż znajdują się w danym produkcie? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kody zaczynające się od litery E. Oznacza ona szeroką gamę związków, w skład których wchodzą substancje wyprodukowane z naturalnych składników oraz syntetyczne, wytworzone w procesie chemicznym. Skrót "E" pochodzi od słowa "Europa", ponieważ składniki te są zgodne z przepisami unijnymi regulowanymi przez Europejską Agencję ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Po literce następuje zwykle kilka cyfr, które informują o kategorii, do której zalicza się dany składnik. Są to:


Grupa 1 - Barwniki: E100 - E199
Grupa 2 - Konserwanty: E200 - E299
Grupa 3 - Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości: E300 - E399
Grupa 4 - Emulgatory, środki zagęszczające, spulchniające, żelujące itp.: E400 - E499
Grupa 5 - Substancje przeciwzbrylające: E500 - E599
Grupa 6 - Wzmacniacze smaku: E600 - E699
Grupa 7 - Środki słodzące, nabłyszczające i inne: E900 - E999
Grupa 8 - Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne: E1000 - E1999


Które z nich to pochodne owadów?
Zobacz też: Przejęła nazwisko po mężu. Dowiedziała się, iż dla rządu już "nie istnieje"


Jaki kod mają robaki w jedzeniu? Zwróć na to uwagę
Jednym ze składników wyprodukowanych z owadów jest szelak (E 904). To odmiana żywicy naturalnej, pozyskiwanej z wydzieliny czerwców, które żerują na różnych drzewach żywicznych. Jak wyjaśnia haps.pl, samice produkują tę substancję w celu ochrony larw. Składnik ten można znaleźć między innymi w słodyczach. Z kolei koszenila (E 120), pochodząca z czerwców kaktusowych, jest wykorzystywana do produkcji intensywnie czerwonej barwy w różnych przekąskach i napojach. Warto również zwrócić uwagę na kastoreum, czyli esencję z gruczołów skórnych bobrów. Jest ona odpowiedzialna za smak i aromat niektórych lodów, między innymi waniliowych, truskawkowych i malinowych. Można ją też znaleźć w składzie różnych kosmetyków, głównie w perfumach, gdzie stanowi utrwalacz zapachów.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału