„Z przykrością informujemy, iż Tawerna "Czarny Bocian" kończy swoją działalność z dniem 30 października. Chcielibyśmy z całego serca podziękować naszym klientom, którzy nas odwiedzali, wspierali i sprawili, iż nasza restauracja tętniła życiem, euforią i wspaniałą atmosferą. Dziękujemy, iż byliście z nami!” – czytamy w mediach społecznościowych.
Smaki, które zachwycały Wielkopolan
Położona nad brzegiem Warty restauracja przez lata funkcjonowała, przyciągając mieszkańców i turystów swoim niepowtarzalnym klimatem. Tawerna "Czarny Bocian" słynęła z połączenia dobrej kuchni i malowniczego położenia - w otoczeniu wody, zieleni, mariny i przystani. Lokal wybierano na spotkania rodzinne, imprezy firmowe i przyjęcia plenerowe. Tutaj cumowały łodzie i jachty, a ich właściciele odpoczywali na warcianym szlaku. Tawerna organizowała nie tylko spływy kajakowe, ale również umożliwiała spotkania przy ognisku i zapewniała przeróżne atrakcje m.in. warsztaty kulinarne.
- Marina „Czarny Bocian” to magiczne miejsce nad brzegiem rzeki Warty, które stworzyliśmy, po to abyś mógł doświadczyć niezapomnianych chwil na wodach tej malowniczej rzeki. Nasza tawerna posiada własną przystań, dzięki której pływanie po Warcie staje się prawdziwą przyjemnością. Oto, dlaczego warto zawinąć właśnie do nas! - pisali właściciele lokalu.
Szef kuchni Teodor Banaszyński wielokrotnie podkreślał, iż jego misją jest łączenie tradycji z pasją i autentycznością:
„Prawdziwy kucharz musi w to, co robi, wkładać nie tylko wszystkie swoje umiejętności, ale też serce” – pisał na stronie restauracji.
Nagrody w ogólnopolskim plebiscycie
W 2021 roku Tawerna "Czarny Bocian" zdobyła 3. miejsce w plebiscycie „Najlepsza Restauracja 2021” organizowanym w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne przez firmę MAKRO Polska. To wyjątkowe wyróżnienie przyznawali sami goście, którzy odwiedzali restauracje biorące udział w akcji lub składali zamówienia na wynos. W głosowaniu wzięło udział ponad 15 tysięcy osób. Jak podkreślali organizatorzy plebiscytu, była to forma wsparcia dla lokali, które w trudnym czasie pandemii wciąż starały się serwować dania najwyższej jakości.
„To dla nas ogromne wyróżnienie, bo wiemy, iż za każdym głosem kryje się konkretna osoba, która docenia nasz trud. Codziennie staramy się być najlepszymi z najlepszych - dla Was!” - pisała wówczas załoga tawerny.
W 2022 i 2023 roku, restauracja ponownie została doceniona - tym razem sięgnęła po I miejsce w plebiscycie zdobywając tytuł "Restauracji Roku 2022 i 2023" wśród wielkopolskich lokali. Wyróżnienie to przyznali konsumenci w głosowaniu na stronie programu Polskie Skarby Kulinarne, nagradzając lokale, które najlepiej promują tradycję i smaki kuchni polskiej.
Goście chwalili nie tylko za świeżość produktów
Restauracja słynęła z krótkiej, ale dopracowanej karty dań. Goście chwalili świeże składniki, niebanalne połączenia smaków i przyjazną atmosferę. Jedna z opinii na portalu społecznościowym doskonale oddaje klimat miejsca:
„Przy wejściu powitały nas uśmiechy obsługi. Danie przeszło moje najśmielsze oczekiwania – pierś z kurczaka z nieziemską sałatką, piękny widok na Wartę, klimatyczne światło, a na koniec propozycja deseru tuż przed zamknięciem. Mimo iż dojechać trzeba kawałek szutrową drogą – naprawdę warto!”
Latem gości kusiła specjalna karta z sezonowymi daniami. W menu można było znaleźć m.in. gęsinę duszoną sous-vide, grillowaną jagnięcinę z purée buraczano-ziemniaczanym, a dla wegetarian – ratatouille z mięsem sojowym i warzywami. W upalne dni serwowano mrożone latte i herbaty owocowe.
Choć "Czarny Bocian" zapisał się w kulinarnej historii Nowego Miasta nad Wartą miejsce, w którym działał, od lat uchodziło za wymagające dla restauratorów. Jeszcze przed otwarciem tawerny w 2017 roku, w tym samym miejscu, kilka lat temu działała inna restauracja. Także i ona nie przetrwała próby czasu, mimo pięknego położenia nad Wartą i dużego potencjału.












