Placuszki naleśnikowe z kawałkami kurczaka

przepisnikmoniki.pl 1 tydzień temu
Kawałki kurczaka smażone w cieście naleśnikowym to temat mocno "ograny" - można w ten sposób przygotować całe polędwiczki z kurczaka, większe kawałki piersi, ale również mięso z kurczaka pocięte w drobniejszą kostkę, do tego wykorzystamy także mięso z udek. Czy coś w ten sposób da się zyskać? Inna faktura, smak dania, ale także czas przeznaczony na smażenie, ponieważ cieńsze placuszki szybciej się przesmażą na rumiano niż grubsze i większe mięsne kawałki maczane w cieście.


Z podanej ilości składników (w zależności od wielkości nakładanych placuszków) otrzymamy 9-12 sztuk.
Na patelni o średnicy 28 cm smażyłam na raz po 3-4 placuszki.
Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml.

Składniki:

  • 400g mięsa z kurczaka (użyłam polędwiczek z kurczaka, może być mięso z udek lub filet z piersi kurczaka)
  • 1 płaska łyżeczka soli lub przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżeczki mieszanki zioła zamiast soli (lub innych, ulubionych ziół)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 0,33 łyżeczki czosnku suszonego
  • 0,25 łyżeczki imbiru
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. mleka (dowolne, u mnie UHT 3,2%)
  • 0,75 szkl. mąki pszennej (użyłam typ 405, ale może być dowolna)
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w większej misce, wygodniej do wymieszania całego ciasta.
  2. Mięso mieszamy z przyprawami, odstawiamy.
  3. Do nieco mniejszej miski wbijamy jajko, dolewamy mleka. Rozkłócamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, lekko spienionej masy.
  4. Następnie do jajka i mleka dodajemy mąki. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Gotowe ciasto przelewamy do miski z mięsem. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników.
  6. Miskę z ciastem zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1h.
  7. Po upływie godziny ciasto wyciągamy z lodówki i rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
  8. Placki nakładamy partiami, tak jak placki ziemniaczane, i smażymy na złoty kolor (w zależności od grubości ok. 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu).





Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału