Placki ziemniaczano-cukiniowe

przepisnikmoniki.pl 1 miesiąc temu
Jednym z moich ulubionych sposobów na "obiadowe" wykorzystanie cukinii, zaraz obok lecza i zapiekanych łódeczek, są placki ziemniaczane z jej dodatkiem. Szczególnie takie wzbogacone majerankiem (jeśli wcześniej nie próbowaliście tak doprawić choćby zwykłych placków ziemniaczanych - polecam).


Na patelni o średnicy 28 cm mieszczą się po 3-4 placki jednocześnie, ciasta wystarczy na ok. 5 tur smażenia, w zależności od wielkości nakładanych placuszków.

Składniki:

  • 1,5kg ziemniaków
  • 1 duża cukinia
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka
  • 5-6 czubatych łyżek mąki (pszenna, typ dowolny)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,75 łyżeczki pieprzu
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Umieszczamy w misce bez wody.
  2. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy części nasiennych. Dokładamy do ziemniaków.
  3. Ziemniaki i cukinię ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.
  4. Potarte warzywa przelewamy na sitko (najwygodniej sitko umieścić nad inną miską) i odsączamy z nadmiaru płynów.
  5. W tym czasie obieramy i siekamy drobno cebulę.
  6. Do miski przekładamy odsączoną masę ziemniaczano-cukiniową i cebulę.
  7. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej.
  9. Nakładamy porcje ciasta i formujemy placki zgodnie z preferencjami (grubsze lub cieńsze - w zależności od grubości dostosowujemy moc palnika pod patelnią, grubsze placki przesmażamy na wolniejszym ogniu niż cienkie).
  10. Placki partiami smażymy na złoty kolor.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału