Jednym z moich ulubionych sposobów na "obiadowe" wykorzystanie cukinii, zaraz obok lecza i zapiekanych łódeczek, są placki ziemniaczane z jej dodatkiem. Szczególnie takie wzbogacone majerankiem (jeśli wcześniej nie próbowaliście tak doprawić choćby zwykłych placków ziemniaczanych - polecam).
Na patelni o średnicy 28 cm mieszczą się po 3-4 placki jednocześnie, ciasta wystarczy na ok. 5 tur smażenia, w zależności od wielkości nakładanych placuszków.
Składniki:
- 1,5kg ziemniaków
- 1 duża cukinia
- 1 mała cebula
- 4 jajka
- 5-6 czubatych łyżek mąki (pszenna, typ dowolny)
- 1 łyżeczka soli
- 0,75 łyżeczki pieprzu
- 2 czubate łyżeczki majeranku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i myjemy. Umieszczamy w misce bez wody.
- Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy części nasiennych. Dokładamy do ziemniaków.
- Ziemniaki i cukinię ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.
- Potarte warzywa przelewamy na sitko (najwygodniej sitko umieścić nad inną miską) i odsączamy z nadmiaru płynów.
- W tym czasie obieramy i siekamy drobno cebulę.
- Do miski przekładamy odsączoną masę ziemniaczano-cukiniową i cebulę.
- Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Nakładamy porcje ciasta i formujemy placki zgodnie z preferencjami (grubsze lub cieńsze - w zależności od grubości dostosowujemy moc palnika pod patelnią, grubsze placki przesmażamy na wolniejszym ogniu niż cienkie).
- Placki partiami smażymy na złoty kolor.
Spodobał Ci się przepis?