Staram się jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, stąd dziś wpis bezmięsny, z łososiem. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem tzatziki w mojej wersji. Na to wędzony łosoś i odrobina rukoli. Naprawdę pyszne:)
Składniki na 12 placków:
- 660 g obranych ziemniaków,
- 1 średnia cebula
- 100g łososia wędzonego
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- sos tzatziki :150g skyru naturalnego, 50 g twarogu półtłustego,2 ząbki czosnku, 1 pokrojony długi ogórek surowy, sól, pieprz.
Wykonanie:
- Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i za chwilę mocno odcisnąć z wody.
- Dodać startą cebulę, jaja, płatki owsiane.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Smażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym.
- Podawać z sosem i pokrojonym na kawałki łososiem.
Całość dostarcza 1327 kcal, 88g białka, 140g węglowodanów, 43g tłuszczy i 22 g błonnika.
Porcja to jest 1/3 całości: 442 kcal, 29g białka, 47g węglowodanów, 14g tłuszczy i 7 g błonnika.