Przepis na placki z serka wiejskiego
czas przygotowania: 10 minut + smażenie placuszków
porcja na ok. 14 placuszków
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.
Zobacz także: Delikatne placuszki z kaszy manny. Przepis na przysmak dla dzieci i nie tylko
Jak zrobić placki z serka wiejskiego?
- W miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do drugiej miseczki przełóż serek, dodaj cukier, wanilię i roztrzepane widelcem jajka.
- Wsyp mąkę i wymieszaj całość łyżką.
- Rozgrzej olej na patelni, kładź ciasto łyżką - ok. 2 łyżki na jeden placuszek.
- Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone placuszki przekładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
+10
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: