Serek wiejski zaskakuje mnie swoją wszechstronnością. Naprawdę można przygotować z niego mnóstwo słodkich i wytrawnych przepisów. A przy tym jest to produkt zdrowy, wartościowy, bogaty w białko. Powinien znaleźć się w każdej lodówce osób dbających o linię.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z użyciem serka wiejskiego.
Dziś chce Wam zaproponować pyszne placki przygotowane z serka wiejskiego. To tylko kilka podstawowych składników. Miałam z nimi na początku problem, bo rwały mi się przy obracaniu na drugą stronę. Ale bardzo mi smakowały i nie odpuściłam - szukałam rozwiązania, aby ładnie zachowały kształt. I najlepszym rozwiązaniem okazało się u mnie dobre nagrzanie patelni i oleju oraz smażenie na małym ogniu. Do placków możecie użyć mąki jasnej (zwykłej) lub ciemnej (pełnoziarnistej). Ksylitol możecie zastąpić cukrem. Warto dodać słodzidło jeżeli chcecie zjeść placki na słodko. Wówczas słony smak serka nie dominuje. A placki możecie zjeść także na wytrawnie - wówczas pomińcie ksylitol.
Placki z serka wiejskiego
Więcej przepisów na placki w zdrowszej wersji
- Placki bananowe z serkiem wiejskim
- Bananowe placki pełnoziarniste
- Jogurtowe placki owsiane z jabłkiem
- Mangoplacki
Placki z serka wiejskiego
To ostatnio moje ulubione drugie śniadanie. Placuszki są bardzo sycące. Podaje je w towarzystwie owoców.
Placki z serka wiejskiego
Składniki (6-8 sztuk=1 porcja):
- 200g serka wiejskiego,
- 1 jajko,
- 10g ksylitolu,
- 40g mąki pszennej (zwykłej lub pełnoziarnistej),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- olej do smażenia (5g)
Placki z serka wiejskiego - składniki
Przygotowanie:
Do miski wkładamy serek wiejski, ksylitol i jajko. Mieszamy dokładnie rózgą kuchenną do połączenia. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
*Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej dlatego placuszki mają ciemniejszy kolor. Super sprawdzi się także zwykła mąka pszenna czy orkiszowa.
Placki z serka wiejskiego - przygotowanie
Patelnię rozgrzewamy z olejem. Smażymy placki na małym ogniu na rumiano z obu stron. Smacznego!
1 porcja zawiera około 478kcal.w tym:
- węglowodany – 38g,
- białko – 35g,
- tłuszcz – 22g,
- błonnik – 5g.
Placki proponuję podać na drugie śniadanie.
Placki z serka wiejskiego