Placki z kiszonej kapusty

kardamonowy.pl 4 lat temu

Pyszne. Naprawdę. Jadam je z reguły na obiad (nawet bez dodatków), ale zdarzyło mi się je zrobić także na śniadanie. Pierwszy raz, oryginalne fuczki, jadłam będąc na urlopie w Chacie nad Wisłokiem. Były niesamowite w smaku. Nie wiem czy moje można nazwać fuczkami, bo są na zsiadłym mleku… nie będę więc tutaj czarować nazewnictwem. o ile jeszcze nie jedliście takiego cuda, lećcie do sprawdzonego warzywniaka, kupcie dobrą kapustę i działajcie.




Składniki:
400 g odciśniętej kiszonej kapusty
1,5 szklanki mąki pszennej
500 ml zsiadłego mleka (zamiennie można użyć 350 ml wody lub mleka)
2 jajka
pieprz
sól (opcjonalnie)
olej rzepakowy
(przepis na około 15 placków)

Kapustę kroimy w mniejsze kawałki. Do miski wlewamy mleko, wrzucamy jajka, wsypujemy mąkę, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do tego kapustę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu, do zrumienienia.

Podobne przepisy:
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane bez mąki
Placki z cukinii
Placki z kiszonej kapusty z mąką orkiszową
Placki z młodej kiszonej kapusty

Idź do oryginalnego materiału