Placki maślankowe z jabłkiem

gotujzcukiereczkiem.pl 6 miesięcy temu

Placki na maślance to najczęściej przygotowywane przeze mnie placki na śniadanie. Moje dzieci je kochają. Placki są wspaniałe, puszyste i pyszne. Czasem urozmaicam je przez dodanie owoców np. borówek, jagód czy jabłek. Można zajadać się nimi samymi, a można jako dodatek podać syrop klonowy czy bitą śmietanę.

Więcej przepisów na placki z jabłkami

  • Puszyste racuchy drożdżowe
  • Placki kefirowe
  • Gofry jabłkowe
  • Jogurtowe placki owsiane

Placki maślankowe z jabłkiem

To nasze ulubione placuszki. Są puszyste, a przy tym z zatopionymi soczystymi kawałkami jabłek.

Placki maślankowe z jabłkiem

Składniki:

  • 200g maślanki,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 150g mąki pszennej (1 niepełna szklanka),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 1/2 łyżeczki sody (2g),
  • DODATKOWO:
  • olej do smażenia,
  • 1 duże jabłko

Placki maślankowe z jabłkiem

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy maślankę i cukier. Mieszamy chwilkę rózgą kuchenną. Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy krótko, tylko do dobrego połączenia składników. Dodajemy plasterki jabłka. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy partiami placuszki na rumiano. Smacznego!

Placki maślankowe z jabłkiem

Jeśli przygotujesz placki maślankowe to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Jabłko Placki na słodko


#jesień #maślanka

Idź do oryginalnego materiału