Pijana zakonnica zawsze robi furorę. Układam, a resztę robi lodówka. Zrób od razu dwie blaszki

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Pawel Kacperek / Getty Images/istock.com


Jakie ciasto najlepsze do kawy? Gdy stawiam na stole pijaną zakonnicę, nigdy nie brakuje chętnych na kawałek. Jest nie tylko obłędnie pysze, ale także szybkie i banalnie łatwe w przygotowaniu.
W stałym repertuarze ciast królują serniki, jabłeczniki, makowce oraz przekładane desery z kremem. Nie zawsze jednak mamy czas na pieczenie biszkoptu i długie godziny spędzone w kuchni. Na szczęście, w takich sytuacjach wyciągam asa z rękawa i przygotowuję pijaną zakonnicę, znaną także pod nazwą pijak. Należy pamiętać, iż ze względu na obecność alkoholu, wypiek nie jest odpowiedni dla dzieci.


REKLAMA


Zobacz wideo Kamila Boś w końcu jedzie na upragnione wakacje. Wybrała egzotyczny kierunek [materiały wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Co to za ciasto pijak? Robi furorę na każdym spotkaniu i znika co do kawałka
Ten deser przygotowuję nie tylko na specjalne okazje. Świetnie sprawdza się na spotkania w gronie znajomych, rodzinne imprezy czy po prostu do kawy bądź herbaty. Ciasto pijana zakonnica wyróżnia się nietypową kompozycją smaków. Nasączone biszkopty i nutka alkoholu zawsze podbijają podniebienia choćby najbardziej wybrednych łasuchów.


Lista potrzebnych składników:


gotowe blaty biszkoptowe lub podłużne biszkopciki,
1/2 szklanki wody,
opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżki gorzkiego kakao,
6 łyżek cukru pudru,
60 g margaryny (około 1/4 kostki),
3-4 kieliszki wódki,
litr śmietanki kremówki 36 proc.,
2-3 łyżeczki żelatyny,
tabliczka mlecznej czekolady,
łyżka masła,
5 łyżek mleka.


ciasto grdenis / Getty Images/istock.com


Co na gwałtownie do kawy? Idealny i niezwykle prosty deser dla dorosłych
Choć ciasto może wydawać się skomplikowanie do wyczarowania, w rzeczywistości niemal każdy sobie z nim poradzi. Całość zajmie około 30-40 minut na przygotowanie, a potem 2-4 godziny chłodzenia.


Użyj gotowych blatów biszkoptowych lub biszkopcików. Wystarczy je ułożyć na dnie formy.
W rondelku podgrzej wodę, cukier wanilinowy, kakao, cukier puder, margarynę i wódkę. Wymieszaj, aż się połączą i nasącz tym biszkopt.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, a potem dodaj żelatynę. Całość zmiksuj i nałóż na nasączony biszkopt.
W rondelku roztop czekoladę z mlekiem i masłem. Wymieszaj do gładkości i odstaw, by lekko ostygła. Następnie polej nią ciasto.
Włóż do lodówki na kilka godzin, aż stężeje. Smacznego!


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału