Pigwa. Czemu warto jeść pigwę? [właściwości i zastosowanie]

g.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Pigwa to niewielkie drzewo owocowe, które zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Choć specyficzny miąższ i smak owoców z pigwy sprawia, iż nie nadają się one raczej do bezpośredniego spożycia, to warto wiedzieć, iż sposobów na ich wykorzystanie w kuchni jest naprawdę wiele.
Pigwa to prawdziwa skarbnica cennych wartości odżywczych. Ten niewielki owoc kryje w sobie wielką moc, dlatego warto wprowadzić go do swojego menu. Jakie są najpopularniejsze sposoby wykorzystania pigwy w kuchni?

REKLAMA







Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę



Pigwy — dlaczego warto je spożywać?
Dlaczego warto spożywać pigwy? Pigwy często określane są jako "królowe jesieni". Ten zdobywający coraz większą popularność owoc, swoim wyglądem bardzo przypomina nasze jabłka lub gruszki. W przeciwieństwie jednak do jabłek czy gruszek pigwa nie nadaje się raczej do bezpośredniego spożycia, dlatego najlepszym sposobem na włączenie jej do diety, są wszelkiego rodzaju przetwory z pigwy. Dlaczego warto jeść pigwę? Pigwa to owoc, w którym znajdziemy moc cennych składników odżywczych. Ceniona jest przede wszystkim za dużą zawartość witaminy C, wspierającej układ odpornościowy człowieka. Pigwa ma również dużą zawartość błonnika, co ma szczególnie istotne znaczenie dla naszego układu trawiennego. Pigwa wykazuje ponadto adekwatności przeciwzapalne, a wyciągi z pigwy są często stosowane na przeziębienie, ból i kaszel.


Dżem z pigwy — jak zrobić?
Dżem z pigwy to jeden z najpopularniejszych sposobów wykorzystania tego prozdrowotnego owocu. Przepis na dżem z pigwy jest bardzo prosty. Będziesz potrzebować następujących składników:

2 kg owoców pigwy
kilogram cukru
sok wyciśnięty z cytryny
500 ml wody

Sposób przygotowania:
Owoce pigwy dokładnie umyj, obierz ze skórek, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobną kostkę. Pokrojoną pigwę umieść w dużym garnku, a następnie dodaj wodę i sok z cytryny. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. pół godziny. Co jakiś czas zamieszaj. Gdy owoce będą miękkie, dodaj cukier i gotuj jeszcze przez 45-60 minut, do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Dżem z pigwy powinien być lekko gęsty. Gorący dżem z pigwy przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.



Sok z pigwy — wsparcie organizmu w czasie sezonowych infekcji
W czasie sezonowych infekcji warto sięgać także po sok z pigwy. Sok z pigwy jest bardzo bogaty w witaminę C i idealnie wzmacnia nasz układ odpornościowy. Aby go przygotować, będziesz potrzebować następujących składników:

kilogram owoców pigwy
litr wody
500 g cukru
sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Pigwę dokładnie umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki. Umieść w garnku, a następnie zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut (owoce powinny się rozpadać). Zawartość garnka przelej przez sito, aby oddzielić płyn od resztek owoców. Do uzyskanego w ten sposób soku dodaj cukier i sok z cytryny, o ile go używasz. Gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorący sok z pigwy przelej do szklanych butelek. Butelki mocno zakręć i odstaw do góry dnem, aby słoiki "zassały". Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Syrop z pigwy — idealny dodatek do domowej lemoniady
Pora na syrop z pigwy, który z powodzeniem można użyć np. do domowej lemoniady. Przygotujesz go z następujących składników:




kilogram owoców pigwy
0,5 kg cukru
szklanka wody

Sposób przygotowania:
Owoce pigwy umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne (nie musisz obierać ze skórki pod warunkiem, iż są dokładnie umyte). Pokrojoną pigwę umieść w garnku i zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Gdy owoce puszczą sok, do garnka wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut. Gotowy syrop przecedź przez gęste sito lub gazę do szklanych buteleczek. Szczelnie zakręć i odstaw do ostygnięcia.


Pigwa do herbaty — jak zrobić?
Nasza ostatnia propozycja to pigwa do herbaty. Jak zrobić? Przygotuj następujące składniki:

kilogram pigwy
0,5 kg cukru
sok wyciśnięty z cytryny

Sposób przygotowania:



Owoce pigwy dokładnie umyj i obierz ze skórek. Pokrój na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne. Pokrojoną pigwę przełóż do garnka, zasyp cukrem, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Gdy owoce puszczą sok, umieść garnek na palniku i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Gdy pigwa zmięknie, przełóż zawartość garnka do wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie zamknij i odstaw do ostygnięcia.
Zobacz też: Dlaczego przetwory z pigwy są gorzkie? Popełniasz ten fatalny błąd. Musisz zrobić to przed ugotowaniem
Idź do oryginalnego materiału