Pierwszy etap „Bitwy Regionów”

powiat.poznan.pl 4 godzin temu

W dniach 8-10 maja na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbył się Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi. W ramach wydarzenia można było także odwiedzić 60 stoisk wystawienniczych, na których poszczególne instytucje i organizacje prezentowały swoją działalność oraz produkty spożywcze i tradycyjne. Można było porozmawiać z twórcami ludowymi, czy wytwórcami lokalnej żywności z całej Polski. Wydarzeniem towarzyszącym Kongresowi był pierwszy z kilkunastu zaplanowanych konkursów kulinarnych I etapu „Bitwy Regionów” w województwie wielkopolskim. Głównym celem konkursu jest promocja bogactwa lokalnych smaków dziedzictwa kulinarnego Polski, a także tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni.

Konkurs jest również formą popularyzacji działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw. „Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę działań prowadzonych pod hasłem #KupujŚwiadomie, które promują wybór polskich artykułów rolno-żywnościowych i korzystanie z lokalnych produktów. Wydarzenie to nie tylko integruje społeczności lokalne, ale także inspiruje do odkrywania i pielęgnowania bogatej tradycji kulinarnej kraju. Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Patronat na wydarzeniem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do współpracy w I etapie Bitwy Regionów w województwie wielkopolskim zaproszony został Instytut Skrzynki.

Komisja i jury konkursowe przez trzy dni oceniali potrawy pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu dania oraz tekstury poszczególnych elementów. Ocenie podlegało również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania. 10 maja wyłoniono zwycięzców i przyznano wyróżnienia. Pierwsze miejsce wywalczyło KGW w Podlesiu (gm. Oborniki) za potrawę Ślepe ryby zez mardyrdom i kucharki szachrajki. Druga lokatę zajęło KGW w Błażejewie (gm. Kórnik), za potrawę Babcine pierogi od wschodu do zachodu, a trzecią KGW w Przebędowie (gm. Murowana Goślina), za potrawę Pyry z gzikiem – klasyk.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału