Pierś kurczaka to mocno uniwersalne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów - w całości, w kawałkach, pieczone, smażone, nadziewane... Jednym z ciekawszych pomysłów na soczystą pierś z kurczaka, jest duszenie jej. Mięso w ten sposób przechodzi aromatami z sosu, bez potrzeby wcześniejszego marynowania.
Do smażenia i duszenia użyłam patelni 28cm z pokrywą.
Smażenie - duży ogień, po 3 minuty na obie strony filetów.
Duszenie - wolny ogień, 70 minut - po 40 minutach przewróciłam filety w sosie i dusiłam je dalszych 30 minut.
Składniki:
- 4 szt. fileta z piersi kurczaka (łącznie ok. 1200g)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 300ml bulion (użyłam bulionu z kury, można użyć warzywnego)
- 190g (1 słoiczek) zielonego pesto na bazie bazylii
- sól i pieprz do osypania mięsa
Wykonanie:
- Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek. jeżeli piersi są z polędwiczkami, nie wycinamy ich.
- Oczyszczone filety nacinamy płytko i pod skosem z wierzchu (ta strona bez polędwiczki). 2-3 nacięcia w zależności od wielkości filetu.
- Mięso osypujemy z obu stron solą i pieprzem. Lekko wcieramy.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.
- Na dobrze rozgrzany tłuszcz wykładamy filety. Obsmażamy je na złoty kolor z obu stron (ok. 3 minuty z każdej strony, jeżeli patelnia nie dosmaża równomiernie, obracamy mięso bladą stroną do środka patelni i dajemy jeszcze po 2 minuty dla każdej strony).
- Filety zalewamy bulionem (przy szerokiej patelni płyn nie zakryje piersi kurczaka, ale to nie przeszkadza).
- Zalane filety z wierzchu smarujemy pesto. Resztę zawartości słoiczka dodajemy do bulionu i mieszamy delikatnie z płynem.
- Patelnię zakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.
- Po upływie tego czasu filety obracamy o 180 stopni (stroną posmarowaną pesto do dołu) i dusimy kolejne 30 minut.
- Jeśli po upływie tego czasu sos jest zbyt gęsty, możemy go zredukować (zwiększamy ogień i mieszamy do odparowania części płynu), polewając od czasu do czasu wystający wierzch filetów, żeby nie wyschły.
- Mięso przed podaniem kroimy w plastry preferowanej grubości i serwujemy z ulubionymi dodatkami (polecam ogórki konserwowe).
Spodobał Ci się przepis?