Pierożki gyoza – przepis na domowe japońskie danie
Liczba porcji: dla 4 – 6 osób (40 sztuk)
Czas przygotowania: 1 godzina + leżakowanie 30 minut – 1 godzina + gotowanie 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (typ 550),
- 1 łyżeczka soli,
- 200 ml gorącej wody.
Gotowanie na patelni:
- neutralny olej roślinny,
- 100 ml wody,
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu.
Farsz wieprzowy:
Liczba porcji: dla 4 – 6 osób (40 pierożków gyoza)
Czas przygotowania: 30 minut + namaczanie 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g siekanej wieprzowiny,
- 7 g suszonych grzybów shiitake,
- 150 g kapusty stożkowej lub kapusty pekińskiej + 1/2 łyżeczki soli,
- 1 starty ząbek czosnku,
- 5 g świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego,
- 1/2 drobno posiekanej małej cebuli,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1/2 łyżki sosu ostrygowego,
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu,
- pieprz.
W naszej galerii możecie zobaczyć sposób przygotowania pierożków gyoza
Jak zrobić pierożki gyoza?
- W misce wymieszaj mąkę i sól. Wlej gorącą wodę i mieszaj pałeczkami (lub widelcem). Ciasto powinno wyglądać jak to na kruszonkę.
- Gdy ostygnie, wyrób dłonią, aż uformujesz kulę. Połóż ciasto na blacie kuchennym i ugniataj przez 10 minut, aż jego powierzchnia zrobi się całkiem gładka.
- Uformuj kulę. Palcami wygładź fałdy. Odwróć ciasto łączeniem do dołu. Owiń wilgotną ściereczką i zostaw na od 30 minut do 1 godziny w temperaturze pokojowej.
- Podziel kulę na dwa wałki, a następnie pokrój każdy z nich na 20 kawałków. Owiń ciasto na czas oczekiwania, aby nie wyschło.
- Na blacie kuchennym posypanym skrobią ziemniaczaną rozpłaszcz dłonią każdy kawałek ciasta. Następnie, trzymając krążek w lewej, a wałek do ciasta w prawej dłoni, rozwałkuj go, obróć o 90°, ponownie rozwałkuj, ponownie obróć o 90° i tak dalej, aż uzyskasz okrągły kształt.
- Środek krążka powinien być grubszy (2 mm) niż brzegi (1 mm). Oprósz obie strony skrobią ziemniaczaną i ułóż krążek pod ściereczką. To samo zrób z każdym kawałkiem ciasta.
- Nałóż 1 łyżeczkę farszu na środek każdego krążka z ciasta i zwilż wodą jego brzegi. Aby skleić pierożek gyoza, złóż krążek na pół i sklej środek przeciwległych brzegów, trzymając spód między kciukiem a środkowym palcem.
- Pomiędzy sklejonym środkiem a jednym końcem uformuj fałdkę w kształcie litery S, a następnie sklejaj ciasto dwoma palcami wskazującymi do samego końca, dalej w kształt litery S. To samo zrób z drugiej strony.
- Powinno wyjść 5 – 6 fałdek. Połóż pierożek na talerzu i lekko naciśnij, by spód gyozy był płaski.
- Gotowanie na patelni: Doprowadź do wrzenia 100 ml wody. Na patelni (z dopasowaną, szczelną pokrywką) rozprowadź 1 łyżkę oleju przy użyciu ręcznika papierowego i podgrzej na średnim ogniu.
- Zarumień spody pierożków. Uważaj, by nie nachodziły na siebie, w razie potrzeby przygotowuj je partiami.
- Następnie wlej 100 ml wrzącej wody i przykryj. Gotuj przez 7 – 8 minut na małym ogniu. Dolej trochę
wody, jeżeli wyparuje przed końcem gotowania. - Zdejmij pokrywkę, skrop pierożki 1 łyżeczką oleju z prażonego sezamu i gotuj jeszcze przez 1 minutę, aż spód gyozy będzie ładnie zarumieniony.
Jak zrobić farsz do pierożków gyoza?
Przygotowanie:
- Suszone grzyby shiitake mocz w 300 ml wody przez 3 godziny.
- Grzyby odcedź, oderwij trzonki, kapelusze drobno posiekaj.
- Poszatkuj kapustę na małe kawałki, posól, pomieszaj, odstaw na 20 minut, aż puści sok, a następnie odciśnij dłońmi nadmiar wody.
- Mięso z czosnkiem i imbirem wymieszaj na gładką masę. Wrzuć kapustę i cebulę, a następnie wlej sos sojowy, sos ostrygowy i olej z prażonego sezamu.
- Dodaj pieprz. Dobrze wymieszaj i włóż do lodówki.
Wskazówka:
Jeśli nie przygotowujesz domowego ciasta, kupując gotowe, nie pomyl ciasta na pierożki gyoza (okrągłe i białe) z ciastem na pierożki wonton (kwadratowe i często żółte).
Gyoza dla wegetarian
W Japonii można także zjeść pierożki gyoza w wersji wegetariańskiej. W tym przypadku ciasto nadziewane jest warzywami wymieszanymi z twardym tofu. Głównymi składnikami farszu jest posiekana kapusta stożkowa i namoczone grzyby shiitake. Składniki mieszane są z cukinią, marchewką, czosnkiem i posiekanym imbirem.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: