​Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłeś. Brzmi absurdalnie, smakuje genialnie

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Pierogi to jedno z najpyszniejszych polskich dań. Każdy, kto przyjeżdża do naszego kraju i spróbuje tego specjału, już nigdy o nim nie zapomni. Wśród najpopularniejszych farszy znajdziemy kapustę z grzybami, mięso czy truskawki. Poznaj przepis na mało znane pierogi z ogórkiem kiszonym, który brzmi absurdalnie, ale smakuje genialnie.

Składniki na pierogi z ogórkiem kiszonym

Do przygotowania niezwykłych pierogów z farszem z kaszy gryczanej i ogórka kiszonego będziesz potrzebować:

  • 1 łyżeczkę papryki ostrej mielonej,
  • 1 łyżeczkę soli cytrynowej,
  • 1 szczyptę soli prowansalskiej,
  • 140 g kaszy gryczanej,
  • 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 4 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem,
  • 400 g pieczarek,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 500 g mąki tortowej,
  • 500 ml letniej wody,
  • olej do smażenia.

Do farszu możesz także dodać cebulę, a całość podawać z jogurtem naturalnym, majonezem lub sosem śmietanowym.

Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie

Pierogi z ogórkiem kiszonym — sposób przygotowania

Do ciasta na pierogi potrzebujesz szczyptę soli prowansalskiej, 500 g mąki tortowej oraz 500 ml letniej wody. Składniki energicznie zagnieć do momentu połączenia, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny. W tym czasie możesz przygotować farsz. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj też większą patelnię do smażenia. jeżeli używasz cebuli — obierz ją i pokrój w kostkę. W drobną kostkę pokrój również pieczarki oraz ogórki kiszone. Rozgrzej patelnię.

Sprawdź również: Nie dodawaj cukru żelującego do dżemu. Zamień go na ten zdrowy składnik

Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Wrzuć cebulę, jeżeli jej używasz, i zeszklij ją. Po chwili dodaj pieczarki i podsmaż je. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną oraz ogórki kiszone. Farsz dopraw papryką ostrą mieloną, solą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut. Ciasto na pierogi rozwałkuj na podsypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość około 2 milimetrów. Wykrawaj z niego kółka, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi z ogórkiem kiszonym gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Sprawdź również: Szybki przepis na obiad od Ewy Wachowicz. Wszystkim smakuje i jest gotowy w kwadrans

Ugotowane pierogi opłucz zimną wodą i dokładnie odcedź. Na patelnię dodaj trochę oleju i podsmaż pierogi do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Oprócz sosów możesz także przygotować skwarki do pierogów z ogórkiem kiszonym. Wystarczy w czasie gotowania pierogów usmażyć na patelni pokrojony w kostkę boczek, a następnie usmażyć pierogi na wytopionym z niego tłuszczu. Smacznego!

Zobacz też:

Taki chłodnik robi Robert Makłowicz. Składniki zaskakują, ale smak zachwyca

Te odmiany lawendy są jadalne. Przygotujesz z nich wiele pyszności

Gotujesz makaron w ten sposób? Psujesz smak i konsystencję potraw

Idź do oryginalnego materiału