Pierogi z tym farszem biją na głowę choćby ruskie. A sezon na nie trwa cały rok

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /Pixel


Pierogi to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Prym wiodą ruskie lub te z farszem grzybowym czy też mięsnym. Swoją uwagę warto jednak również skierować na te w wydaniu słodkim, gdyż stanowią ciekawą propozycję nie tylko na obiad, ale i podwieczorek. Najbardziej popularne są te z serem, borówkami czy też truskawkami. Ciekawą propozycją są też te z farszem jabłkowym, których nie sposób nie pokochać. Przygotuj je raz z tego przepisu, a z pewnością na stałe zagoszczą w jadłospisie twojej rodziny.

Pierogi z owocami zwykle kojarzą się z latem, kiedy to w pełni trwa sezon na truskawki, jabłka czy śliwki. Okazuje się, iż nie trzeba wcale rezygnować z tego dania na słodko w innych porach roku. Wystarczy sięgnąć po owoce, które dostępne są przez cały rok. Takimi są właśnie jabłka, z którymi zrobione pierogi są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Zdaniem wielu osób biją na głowę choćby ruskie. Jak je przygotować? To prostsze niż myślisz.

Pierogi na słodko. Te z jabłkami i cynamonem biją wszystkie inne na głowę

Pierogi na słodko to najczęściej te z serem czy jagodami. Teraz pora to zmienić i przygotować te z jabłkami i cynamonem, które są doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i deser. To lekkie i aromatyczne danie, które na myśl przywodzi czasy dzieciństwa, a także takie smakołyki, jak chociażby uwielbiana szarlotka. W końcu jabłka i cynamon to duet, który zawsze się sprawdza.

Ponadto to danie dobre na każdą okazję, które posmakuje na ciepło i na zimno, dlatego to dobra przekąska choćby na upalne dni. Pierogi z jabłkami są łatwe w przygotowaniu, przez co poradzą sobie z nimi choćby początkujący kucharze.

Zaleca się zrobienie większej porcji, gdyż gwałtownie znikają z talerza. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie większej ilości, aby je zamrozić i cieszyć się nimi, gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Połączenie miękkiego ciasta i soczystego nadzienia przygotowanego z jabłek to prawdziwa uczta, której nie da się oprzeć. Raz przygotowane, staną się tymi ulubionymi.

Zobacz także: Fit tiramisu, które zrobisz w 10 minut. Sporo białka i zero cukru

Jak zrobić farsz jabłkowy do pierogów? Postępuj według tego przepisu

Przyrządzenie pierogów z jabłkami jest niezwykle łatwe, przez co przepis ten uwielbiają choćby osoby, które nie mają za wiele wspólnego z gotowaniem. Wystarczy poświęcić odrobinę czasu, aby zrobić przepyszne i aromatyczne danie. Będą do tego potrzebne następujące składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cieplej wody
  • Łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru (ewentualnie miód)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • Roztopione masło
  • Cynamon i cukier puder do posypania pierogów

Sposób przygotowania:

Robienie pierogów rozpocznij od ciasta. Połącz mąkę z solą i cynamonem, a następnie stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając ciasto. Zagniataj je, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na około 30 minut pod przykryciem, dzięki czemu będzie lepsze to wałkowania i klejenia.

W międzyczasie obierz jabłka, zetrzyj ja na tarce i odsącz z nadmiaru soku. Dodaj cukier, a także cynamon. Całość dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz pokropić jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Po upływie czasu rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego szklanką kółka, na które następnie nakładaj łyżeczką jabłkowe nadzienie. Dokładnie zlep brzegi pierogów, aby nie rozpadły się podczas gotowania.

Kiedy całe ciasto i farsz będą wyrobione, przejdź do gotowania pierogów w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu ułóż na talerzu i na koniec polej roztopionym masłem, a także posyp cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!

Może cię zainteresować: Ten chlebek pozostało smaczniejszy niż bananowy. Spróbujesz raz i przepadniesz

Zobacz też:

Pieczarki robią się wodniste podczas smażenia? Popełniasz popularny błąd

​Zrób do obiadu taką surówkę z kapustą pekińską. Niby zwykła, ale 1 składnik wszystko zmienia

Tak wykorzystasz kiełkujący czosnek. Cała rodzina będzie zachwycona

Idź do oryginalnego materiału