Pierogi z owocami i śmietaną letni obiad który wszyscy lubimy

gazetamyszkowska.pl 5 godzin temu
Pierogi, czyli cienkie i elastyczne ciasto wypełnione przeróżnego rodzaju farszem. W Polsce przybierają różną postać. Za tę pyszną potrawę uznajemy zarówno maleńkie uszka, duży pieróg w plastrach, jak i leniwe, nazywane również kluskami leniwymi. To danie, możemy podawać na obiad, kolację, a w wersji słodkiej także na deser. Nadają się na każdy rodzaj pogody, a podawane w towarzystwie orzeźwiających owoców, szczególnie polecane są na upalne dni.Pierogi z owocami i śmietanąTradycyjne pierogi na słodko to idealny obiad i deser w jednym. Latem warto postawić na sezonowe owoce, np. truskawki i śliwki, a całość dopełnić śmietaną. Dzięki temu przyrządzony posiłek będzie zdrowy, pożywny, a przy tym smaczny i szybki.Składniki:Ciasto parzone na pierogi:· mąka pszenna – 500 g· masło – 50 g· wrząca woda – 350 ml· sól – 1 szczyptawanilia – 1 laska· żółtka – 2 szt.· cukier puder – 2 łyżki· sok z czerwonego burakaNadzienie truskawkowe:· truskawki – 200 g· mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki· miętaNadzienie śliwkowe:· śliwki – 200 g· cynamon – 0,5 łyżeczki· mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczkiDodatkowo:· mąka do podsypania· 400 ml śmietany Łaciata 12%Przygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Całość zalewamy wrzątkiem. dzięki drewnianej łyżki bądź łopatki mieszamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Żółtka, cukier puder i nasiona wanilii łączymy i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do przestudzonego ciasta dodajemy żółtka i łączymy je ze sobą. Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy je na pół. Jedną część ciasta zagniatamy z sokiem z buraka, podsypując odrobiną mąki. Truskawki kroimy w drobną kostkę. Listki mięty siekamy. Całość mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Śliwki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.Deskę lub blat oprószamy mąką. Zabarwione na różowo ciasto używamy do nadzienia truskawkowego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Łyżeczką nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką. W ten sam sposób przygotowujemy pierogi z nadzieniem śliwkowym.Pierogi ze śliwkami gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut, pierogi z truskawkami gotujemy nieco krócej, by owoce się nie rozgotowały. Danie podajemy ze śmietaną Łaciata 12 %. Smacznego! Kluski leniwe ze słodką śmietaną i truskawkami:Innym pomysłem na szybki obiad są pierogi leniwe, czyli inaczej kluski z twarogu, jajek i mąki, najczęściej podajemy z cukrem, cynamonem lub bułką tartą. Jednak przyrządzając letni obiad, warto zamienić te dodatki na owoce i śmietankę. Dzięki temu dostarczymy sobie witamin ze świeżych, sezonowych przysmaków, np. truskawek i orzeźwimy nasz organizm w upalne dni. Dodatek śmietanki sprawi, iż nasze danie uzyska lekkości i wyrazistego deserowego smaku.Składniki:· 3 jajka· 500 g twarogu Mazurski · 2 łyżki masła extra Łaciate plus 3 łyżki do smażenia· ¼ szklanki drobnego cukru· 150 g mąki· 100 ml śmietanki Łaciata 30 %· 200 g truskawek· SólPrzygotowanie:Twaróg mielimy w maszynce do mielenia. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym żółtku ciągle ucierając. Stale ucierając dodajemy partiami twaróg. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do sera przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy, do masy serowej przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Zagniecione ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, z którego odcinamy ukośne kawałki ciasta o szerokości 1,5 cm.W wysokim garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kluseczki partiami do wrzącej wody i wyławiamy kiedy wypłyną na wierzch, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, kluseczki wkładamy na patelnie i podsmażamy. Przekładamy do miseczek.Kluski możemy podawać same, ze świeżymi owocami, oprószone cukrem bądź cynamonem bądź z delikatnie ubitą śmietanką Łaciatą 30 %.Więcej przepisów na pyszne pierogi znajdziecie na stronie www.najlepszewkuchni.pl
Idź do oryginalnego materiału