21 marca, w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbył się konkurs „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”. Startowało 29 ekip z województwa kujawsko-pomorskiego i pomorskiego.
Temat wiodący: PIEROGI. Było pysznie, elegancko (jak w restauracji kategorii S): pięknie nakryte stoliki, wiosenne dekoracje i ozdoby a panie z Kół Gospodyń Wiejskich wystąpiły w ludowych, kolorowych strojach.
Jury oceniało uczestników w trzech kategoriach: Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły podstawowe i szkoły ponadpodstawowe.
- miejsce w kategorii szkół ponadpodstawowych zdobyły Martyna Karpińska i Nikoletta Górczyńska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. 2. miejsce Julia Sikorska i Bartosz Pietruszyński z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. 3. miejsce zajęli Klaudia Błachowicz i Szymon Wiśniewski z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie. W tej kategorii laureaci odebrali nagrody z rąk Piotra Kulerskiego – prawnuka Wiktora Kulerskiego, patrona konkursu. Przypomnieć trzeba, iż właśnie w Gazecie Grudziądzkiej wydawanej przed laty przez Wiktora Kulerskiego ukazała się bardzo popularna książka kucharska.
W kategorii szkół podstawowych 1. miejsce wywalczyły Krystyna Nowakowska i Amelia Jankowska z SP w Nowej Wsi, 2. miejsce – SP w Mokrem, 3. miejsce SP w Dusocinie.
W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich 1. miejsce zdobyło KGW Jeżewo, 2. miejsce KGW Bzowo a 3. miejsce KGW Sartowice.
Jury przewodniczył Radosław Kozłowski, który od 17 lat prowadzi pierogarnię a w tej chwili ma już sieć pierogarni w różnych miastach Polski.
Wśród zaproszonych gości była m.in. Róża Lewandowska, wiceprezydent Grudziądza, Małgorzata Taranowicz, radna sejmiku województwa kujawsko-pomorskiego, dr hab. Włodzimierz Zientara (germanista).
TEKST I FOT. MARYLA RZESZUT