Pierogi, curry i ciacho za 20 zł. Na Łazarzu trwa Jedzielnia

wpoznaniu.pl 3 tygodni temu

Rynek Łazarski w sobotnie popołudnie zamienił się w kulinarną strefę odkrywania lokalnych smaków. Trwa tam pierwsza w tym sezonie edycja Jedzielni. To popularne wydarzenie, które od lat promuje poznańskie knajpy, oferując ich dania w jednej, przystępnej cenie – 20 zł.

Choć Jedzielnia to dobrze znany koncept dla wielu mieszkańców Poznania, każda jej odsłona cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Nic dziwnego – w jednym miejscu można spróbować kuchni azjatyckiej, nepalskiej, polskiej, orientalnej, a także wypić dobrą kawę i zjeść świeże ciasto. Wszystko to serwują restauracje i kawiarnie z Łazarza i okolic.

Kto gotuje?

W tegorocznej łazarskiej edycji bierze udział sześć lokali:

  • Pyszne Pierogi z Głogowskiej – oferujące klasyczne, manualnie robione pierogi z różnym farszem,
  • Monal – restauracja nepalska, która serwuje orientalne smaki z Himalajów,
  • Mięso na płocie – dziewczyny, które postawiły na klasyczne dania z twistem,
  • Ming Wok 2 – kuchnia azjatycka z charakterystycznym ogniem z woka,
  • Kawiarnia Pod Tekstem – lokalna cukiernia, która dzisiaj odpowiada za słodki finał kulinarnej podróży,
  • Szabelki / Catering Zaklepka – z różnorodną ofertą, często zmieniającą się zgodnie z sezonem.

Wszystkie dania oferowane są w jednej cenie – 20 zł. Takie założenie od początku przyświecało organizatorom: zjeść dobrze, lokalnie, a także niedrogo. Wydarzenie potrwa do godziny 18:00.

Jedzenie to dopiero początek

Jedzielnia na Rynku Łazarskim odbywa się w ramach trwających właśnie Dni Łazarza – corocznego wydarzenia, które łączy mieszkańców dzielnicy i przyciąga poznaniaków z innych rejonów miasta. Od rana do wieczora na rynku i w jego okolicy realizowane są koncerty, występy, animacje, a także warsztaty – od rodzinnych po kulinarne.

Error happened.
Idź do oryginalnego materiału