Jednym z nieodłącznych elementów Bożego Narodzenia są pierniczki. W wielu domach już teraz czuć ten charakterystyczny, korzenny zapach, ponieważ to ciasto powinno się przygotowywać odpowiednie wcześnie, by zdążyło zmięknąć do świąt. Nierzadko jednak zdarza się, iż mimo długiego leżakowania, ciasteczka wychodzą twarde jak kamień. Jak temu zaradzić? Wypróbuj ten trik, by uratować pierniczki przed Wigilią.
REKLAMA
Zobacz wideo Prosty sposób na świąteczne pierniczki
Co zrobić, żeby pierniczki były miękkie? Zadbaj o jakość składników
Do przygotowania pierniczków potrzeba mąki, miodu, cukru, jajka, mleka i przypraw. Jakość tych składników może mieć później duży wpływ na twardość ciasta. jeżeli chcesz, by twoje wypieki miały idealną konsystencję, to pamiętaj przed wejściem do kuchni o kilku podstawowych rzeczach. Pierwsza z nich dotyczy miodu. Przede wszystkim powinien być płynny i jak najrzadszy. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i elastyczne. Kolejnym ważnym aspektem jest grubość samych ciastek. Im cieńsze pierniczki, tym będą twardsze. Lepiej zatem zrobić nieco grubsze porcje, ponieważ z czasem środek stanie się bardziej puszysty. Aby mieć pewność, iż piernik rozmięknie, dodaj do ciasta odrobinę dżemu lub konfitury. Taki dodatek nie wpłynie znacząco na smak, ale ciasto zyska lepszą konsystencję i przyjemny, owocowy aromat.
Co zrobić, gdy pierniki są twarde? Tak uratujesz ciastka na ostatnią chwilę
Jedną z najważniejszych kwestii podczas przygotowywania pierniczków jest czas. Pamiętaj, iż ciastka muszą trochę poleżakować, aby zmięknąć. Im wcześniej zabierzemy się za ich pieczenie, tym lepiej. Zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, pierniczki powinny trafić do szczelnie zamkniętego pojemnika. Aby przyśpieszyć proces zmiękczania, włóż do środka kromkę chleba. Ciastka wchłoną wilgoć z pieczywa i nie będą już tak twarde. Kromkę trzeba wymieniać co kilka dni, aby nie spleśniała razem ze słodkimi wypiekami. jeżeli mimo zastosowania tego triku pierniczki przez cały czas będą twarde jak kamień, to ostatnią deską ratunku jest mikrofalówka. Podgrzewaj ciastka przez kilka sekund, dopóki nie nabiorą odpowiedniej konsystencji. Warto mieć jednak na uwadze, iż pod wpływem ciepła rozpuści się lukier i inne dekoracje. Ten trik lepiej stosować tylko na nieozdobionych pierniczkach.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.