Pierniczki miękkie jak chmurka. Zastosuj ten prosty trik, a będą rozpływać się w ustach

g.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: pixabay/_Alicja_


Pierniczki to jeden z najbardziej świątecznych atrybutów. Kiedy zbliża się okres Bożego Narodzenia, w wielu domach można poczuć korzenne nuty zapachowe. Z czasem pojawia się tylko jeden problem - co zrobić, żeby ciasteczka były miękkie? Na szczęście istnieje na to dziecinnie prosty sposób.
Osoby, które w tym roku chcą cieszyć się smakiem i aromatem domowej roboty pierniczków, lepiej niech gwałtownie łapią za fartuchy. To już ostatni dzwonek, aby przygotować te smakowite ciasteczka. Niektóre gospodynie pieką je choćby kilka tygodni przed świętami, ponieważ składniki wchodzące w skład wypieku sprawiają, iż w pierwszych dniach jest on zwykle twardy. Z tego względu tak ważne jest, aby w prawidłowy sposób je przechowywać (o ile nie zostaną od razu zjedzone przez domowników).


REKLAMA


Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler


Przepis na pierniki świąteczne. Korzenny aromat opanuje twoją kuchnię
Zapach pierników to jeden z najbardziej świątecznych aromatów. W wielu domach przygotowanie korzennych ciasteczek wiąże się z tradycją, która pozwala spędzić czas w gronie rodziny. Pierwszą czynnością jest przygotowanie masy na bazie mąki, masła, miodu, jajek, cukru oraz przypraw korzennych, w których skład zwykle wchodzi kardamon, goździki, cynamon i gałka muszkatołowa. Proporcje należy dobrać w zależności od tego, jaką ilość pierniczków chcemy otrzymać. Na około 30 sztuk będziemy potrzebować:


2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1 torebka przyprawy do pierników/korzennej lub 20g mieszanki przygotowanej w domu


Rozpuszczony, gorący miód łączymy z przyprawą korzenną oraz masłem i dokładnie mieszamy, aż połączą się w jednolitą całość. Po ostygnięciu utworzonej bazy dodajemy do niej mąkę, cukier i jajko. Ponownie łączymy produkty i ugniatamy do momentu wytworzenia się ciasta, które następnie należy włożyć do lodówki, aby się schłodziło. Piernikową masę wyciągamy po upływie 30 minut i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Przy użyciu świątecznych foremek wykrawamy ciasteczka, które następnie wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Czas pieczenia wynosi 15 minut.
Zobacz też: Idealny karp na Wigilię. Na co zwrócić uwagę przy wyborze ryby? Wystarczy znać ten prosty test
Ważne jest, aby nie przetrzymać pierników, ponieważ mogą wyjść twarde i gorzkie w smaku. Po ostygnięciu wypieku nadchodzi czas na dekorowanie. Najprawdopodobniej jest to jedna z najbardziej łączących rodzinę świątecznych tradycji. Kiedy skończymy lukrować i dorysowywać wesołe buźki ciasteczkowym ludzikom, w chwili kiedy będziemy czekali, aż wszystko zastygnie, możemy przygotować pojemnik dla naszych świątecznych smakołyków. Wybór odpowiedniego słoiczka jest niezwykle ważny. Od niego zależy, czy nasze pierniki zachowają miękkość, aż do świąt.


Co zrobić, żeby pierniczki były miękkie? Zastosuj ten prosty trik
Odpowiednie przechowywanie świątecznych pierniczków to niezwykle ważne zadanie, którego nie możemy powierzyć byle jakiemu pojemnikowi. Bardzo istotnym aspektem jest szczelne zamknięcie. Przedostawanie się powietrza do wnętrza pudełka mogłoby spowodować wyschnięcie i utratę aromatu ciasteczek (a tego przecież nikt z nas nie chce). Jednymi z najlepszych powierników są metalowe puszki, szklane oraz ceramiczne słoiczki, które nie tylko można nabyć w wielu rozmiarach, ale także wzorach, dzięki czemu świąteczny klimat będzie towarzyszył nam na każdym kroku. Po dokonaniu wyboru i umieszczeniu słodkich wyrobów w bezpiecznym miejscu warto do środka wrzucić kawałek jabłka lub skórkę pomarańczy. Owoce będą dla pierniczków źródłem wilgoci, która będzie stanowiła o ich miękkości. Trzeba jednak pamiętać, aby wymieniać je co dwa dni.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału