Pieczony kalafior

przepisnikmoniki.pl 3 miesięcy temu
Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora.
Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni.



Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora.
Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 4 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji)
  • 0,5 łyżeczki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,33 łyżeczki kurkumy
  • 0,25 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

  1. Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki.
  2. Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania.
  3. W niewielkiej miseczce łączymy oliwę z przyprawami. Mieszamy.
  4. Przygotowaną marynatą polewamy kalafiora. Mieszamy dokładnie, tak, aby wszystkie kawałki pokryła marynata.
  5. Tak przygotowane różyczki rozkładamy cienką warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce.
  6. Kalafiora wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, góra-dół, na 35 min. jeżeli kalafior zbyt mocno się spieka, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.





Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału