Dziś polecam pieczone udka kurczaka z migdałami, które są delikatne i soczyste. To moja FIT przekąska idealna na domową imprezę. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Zapraszam na sprawdzony przepis.
Udka kurczaka to smaczne danie na obiad lub przekąskę. Jeden mały dodatek w postaci płatków migdałów potrafi mocno zmienić smak i wygląd potrawy. Smak migdałów idealnie pasuje do mięsa kurczaka. Bardzo lubię też maczać pałki kurczaka w sosie czosnkowym. Dzięki pieczeniu w piekarniku, danie jest dietetyczne, soczyste i delikatne.
Udka kurczaka – składniki:
- 8 udek kurczaka (lub 500 g piersi kurczaka)
- 100 g płatków migdałów
- 1 jajko (rozmiar L)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego czosnku
Sposób wykonania pieczonych udek kurczaka z migdałami
Aby upiec udka kurczaka w płatkach migdałów, przygotuj przede wszystkim: 2 talerze, blaszka piekarnika, papier do pieczenia.
Krok 1
Z udek kurczaka usuwam skórę i ewentualnie błonki. Następnie myję pod bieżącą wodą, osuszam i wrzucam do miski. Oprószam z każdej strony przyprawami: solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym, słodką papryką i oregano. Możesz też użyć: suszonego czosnku, kminku, tymianku, ziół prowansalskich oraz ostrej papryki.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni C.
Do głębokiego talerza wbijam jajko i rozkłócam dzięki widelca, aby żółtko połączyło się z białkiem.
Do drugiego talerza wsypuję płatki migdałów.
Przyprawione udka kurczaka namaczam w jajku, a następnie obtaczam w płatkach migdałów. Zamiast udek możesz też użyć mięsa z piersi kurczaka. Pierś kurczaka kroję wzdłuż na 3 – 4 cm paski i obtaczam w jajku oraz migdałach.
Tak przygotowane porcje kurczaka układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Blachę z udkami kurczaka w płatkach migdałowych umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 45 minut, aż się zarumieni. Potrawa smakuje zaraz po zrobieniu na ciepło oraz na zimno. Sprawdź także pierś z kurczaka a piekarnika.
Życzę smacznego!