Pieczone udka kurczaka z migdałami

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Dziś polecam pieczone udka kurczaka z migdałami, które są delikatne i soczyste. To moja FIT przekąska idealna na domową imprezę. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Zapraszam na sprawdzony przepis.

Udka kurczaka to smaczne danie na obiad lub przekąskę. Jeden mały dodatek w postaci płatków migdałów potrafi mocno zmienić smak i wygląd potrawy. Smak migdałów idealnie pasuje do mięsa kurczaka. Bardzo lubię też maczać pałki kurczaka w sosie czosnkowym. Dzięki pieczeniu w piekarniku, danie jest dietetyczne, soczyste i delikatne.

Udka kurczaka – składniki:

  • 8 udek kurczaka (lub 500 g piersi kurczaka)
  • 100 g płatków migdałów
  • 1 jajko (rozmiar L)

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego czosnku

Sposób wykonania pieczonych udek kurczaka z migdałami

Aby upiec udka kurczaka w płatkach migdałów, przygotuj przede wszystkim: 2 talerze, blaszka piekarnika, papier do pieczenia.

Krok 1

Z udek kurczaka usuwam skórę i ewentualnie błonki. Następnie myję pod bieżącą wodą, osuszam i wrzucam do miski. Oprószam z każdej strony przyprawami: solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym, słodką papryką i oregano. Możesz też użyć: suszonego czosnku, kminku, tymianku, ziół prowansalskich oraz ostrej papryki.

Krok 2

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni C.

Do głębokiego talerza wbijam jajko i rozkłócam dzięki widelca, aby żółtko połączyło się z białkiem.

Do drugiego talerza wsypuję płatki migdałów.

Przyprawione udka kurczaka namaczam w jajku, a następnie obtaczam w płatkach migdałów. Zamiast udek możesz też użyć mięsa z piersi kurczaka. Pierś kurczaka kroję wzdłuż na 3 – 4 cm paski i obtaczam w jajku oraz migdałach.

Tak przygotowane porcje kurczaka układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Blachę z udkami kurczaka w płatkach migdałowych umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 45 minut, aż się zarumieni. Potrawa smakuje zaraz po zrobieniu na ciepło oraz na zimno. Sprawdź także pierś z kurczaka a piekarnika.
Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału