Pieczone placuszki twarogowo-owsiane na otrębach pszennych

przepisnikmoniki.pl 4 miesięcy temu
Tym razem coś banalnie prostego i szybkiego! Placuszki z twarogu z piekarnika. Przygotowałam je bez mąki - do połączenia masy użyłam otrąb pszennych i płatków owsianych.
Uniwersalne, pasują do gulaszu, można je zjeść z surówką lub pieczonym mięsem.




Z podanych składników otrzymałam 1 dużą blachę placuszków - 7 szt.
Pieczenie - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 15 minut.

Składniki:

  • 250g twarogu tłustego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek otrąb pszennych (można użyć owsianych lub żytnich)
  • 3 łyżki płatków owsianych (użyłam zwykłych)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli do ciasta
  • 1 szczypta pieprzu do ciasta
  • sól i pieprz do posypania
  • opcjonalnie do ciasta można dodać 0,33 łyżeczki papryki słodkiej lub posypać je przed wstawieniem do piekarnika ulubionymi ziołami

Wykonanie:

  1. Twaróg rozdrabniamy do miski (kruszyny w palcach lub "dziabiemy" widelcem). Do twarogu wbijamy oba jajka. Składniki te nie muszą być koniecznie w temperaturze pokojowej.
  2. Dodajemy resztę składników.
  3. Wszystko mieszamy na jednolitą masę (najwygodniej jest to zrobić szpatułką). Masa powinna być gęsta i kleista.
  4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
  5. Łyżką stołową nakładamy porcje ciasta na papier, każdą rozpłaszczając na grubość ok. 1cm i nieco wygładzając.
  6. Placuszki posypujemy z wierzchu przyprawami.
  7. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
  8. Podajemy jeszcze ciepłe.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału