Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

przepisnikmoniki.pl 1 miesiąc temu
Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa.


Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku.
Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza.

Składniki:

  • ok. 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej)
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,33 łyżeczki pieprzu białego
  • 0,33 łyżeczki imbiru
  • 2 średnie cebule
  • ok. 200ml wody

Wykonanie:

  1. Szynkę myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Kroimy na plastry grubości ok. 2 cm.
  2. Plastry lekko rozbijamy tłuczkiem ("symboliczne" puknięcia z każdej strony kawałka - nie rozbijamy go jak kotletów, tylko delikatnie zmiękczamy mięso, więc wystarczy, jeżeli wzór z tłuczka tylko odciśnie się na plastrach).
  3. Oliwę łączymy w większej misce ze wszystkimi przyprawami.
  4. Do miski z marynatą wkładamy plastry szynki i dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy. Najlepiej dać mięsu 2-3h w marynacie przed upieczeniem go.
  5. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w grube (ok. 0,5cm grubości) półtalarki.
  6. Cebulą mościmy dno naczynia żaroodpornego.
  7. Na cebuli układamy plastry szynki, aby wszystkie się zmieściły, powinny nachodzić jeden na drugi.
  8. Do opróżnionej z mięsa miski wlewamy wodę. Mieszamy, zbierając płynem jak najwięcej pozostałości marynaty.
  9. Wodę wlewamy do naczynia z mięsem. Staramy się nią NIE lać po mięsie, tak, aby nie spłukać z niego marynaty.
  10. Zamykany naczynie i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika, góra-dół, na 1h 40 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywę z naczynia, mięso polewamy obficie sosem z dna, temperaturę podnosimy do 200 stopni Celsjusza i dopiekamy mięso jeszcze 20 minut w zamkniętym ponownie piecu.
  11. Szynkę podajemy z ulubionymi dodatkami.





Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału