Pieczona pierś z indyka

przepisnikmoniki.pl 5 miesięcy temu
Choć pierś z indyka jest smacznym mięsem, w przygotowywaniu nie należy do moich ulubionych. Wbrew pozorom jest to mięso "niewdzięczne" - łatwo je przesuszyć w piekarniku. Jednak odpowiednio potraktowane, choćby ono, potrafi zaskoczyć soczystym i przyjemnym smakiem.


Marynowanie - można zamarynować bezpośrednio przed wstawieniem do piekarnika, jednak więcej smaku wydobędziemy, jeżeli pozwolimy indykowi na 2-3h marynowania się w lodówce.
Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 1h 25 min., 180 stopni Celsjusza, góra-dół.

Składniki:

  • ok. 1,3kg fileta z piersi indyka (równie dobrze sprawdzi się udziec)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,66 łyżeczki czosnku suszonego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150ml wody

Wykonanie:

  1. Mięso oczyszczamy z błonek.
  2. Wszystkie przyprawy mieszamy z oliwą i octem jabłkowym na gładką papkę.
  3. Marynatą nacieramy fileta z każdej strony.
  4. Możemy mięso odstawić w zamkniętym pojemniku na 2-3h do lodówki lub od razu piec.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy wodę.
  6. Do naczynia wkładamy zamarynowane mięso. Zamykamy.
  7. Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni, 1h 25min. Aby mięso pozostało soczyste, nie otwieramy naczynia pod koniec pieczenia (tutaj i tak brak skórki, która mogłaby stać się chrupiąca, za to choćby polewany sokiem z naczynia indyk gwałtownie się przesuszy).





Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału