Marynowanie - można zamarynować bezpośrednio przed wstawieniem do piekarnika, jednak więcej smaku wydobędziemy, jeżeli pozwolimy indykowi na 2-3h marynowania się w lodówce.
Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 1h 25 min., 180 stopni Celsjusza, góra-dół.
Składniki:
- ok. 1,3kg fileta z piersi indyka (równie dobrze sprawdzi się udziec)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,66 łyżeczki czosnku suszonego
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150ml wody
Wykonanie:
- Mięso oczyszczamy z błonek.
- Wszystkie przyprawy mieszamy z oliwą i octem jabłkowym na gładką papkę.
- Marynatą nacieramy fileta z każdej strony.
- Możemy mięso odstawić w zamkniętym pojemniku na 2-3h do lodówki lub od razu piec.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy wodę.
- Do naczynia wkładamy zamarynowane mięso. Zamykamy.
- Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni, 1h 25min. Aby mięso pozostało soczyste, nie otwieramy naczynia pod koniec pieczenia (tutaj i tak brak skórki, która mogłaby stać się chrupiąca, za to choćby polewany sokiem z naczynia indyk gwałtownie się przesuszy).
Spodobał Ci się przepis?