Normalnie przepadłam. Wiecie, iż lubię owsianki – pod każdą postacią. Ta pieczona to już w ogóle niebo, a morele… których tak bardzo nie lubiłam jeszcze rok temu. Łopaaaanie. Przepadłam.
Składniki:
7 czubatych łyżek płatków owsianych górskich
2/3 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego)
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
4 morele
odrobina oleju rzepakowego (do posmarowania naczynia)
(przepis na 2 porcje)
Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajko i miód, mieszamy. Dorzucamy do nich płatki i siemię, wszystko mieszamy. Morele myjemy, pozbywamy się z nich pestek. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy na nie płatki, następnie połówki moreli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem całość można posypać jeszcze odrobiną siemienia.
Podobne przepisy:
Pieczona owsianka z czekoladą i malinami
Owsianka pieczona ze śliwkami
Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami