Pieczarki to produkt, który bardzo często gości w naszej kuchni i stanowi dodatek do wielu smacznych dań. zwykle używamy ich w formie smażonej. Musimy jednak wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo je smażyć na patelni, aby pieczarki nie były wodniste, a także by nie ciemniały. Pomoże nam w tym wykluczenie prostego, ale popularnego błędu. Sprawdź, jak smażyć pieczarki, by były apetyczne.
W jaki sposób smażyć pieczarki, by nie były wodniste? Wyeliminuj ten błąd
Smażąc pieczarki, często popełniamy popularny błąd, który sprawia, iż zaczynają one puszczać wodę. Przyczyną tego stanu rzeczy jest sól, a dokładniej nieprawidłowy moment jej dodania. Podczas smażenia, powinniśmy przełożyć na patelnię pieczarki i nie dodawać od razu soli, ponieważ to ona sprawia, iż puszczają wodę i zaczynają się dusić, zamiast rumienić.
Wobec tego przyprawę dodajemy dopiero w momencie, gdy pieczarki są już lekko zarumienione. Na sam koniec dodajemy pozostałe przyprawy i zioła, których używamy, by urozmaicić smak potrawy.
Jak długo powinno się smażyć pieczarki? Dzięki temu wyjdą idealne
Pamiętajmy także, iż znaczenie ma czas smażenia pieczarek. Nie należy tego robić zbyt długo, ponieważ będą one przesuszone i stracą swój aromat. Z kolei smażenie ich zbyt krótko sprawi, iż będą surowe w środku.
Optymalnym czasem smażenia pieczarek na złocisty kolor, jest około 5-7 minut. Istotne jest jednak, aby przed dodaniem pieczarek patelnia była już odpowiednio rozgrzana. Unikajmy również wkładania na nią zbyt dużej ilości grzybów.
Czytaj również: Ta ryba jest tańsza od dorsza, a równie zdrowa i ma mało ości
Co zrobić, żeby pieczarki nie ciemniały przy smażeniu? O tym warto pamiętać
Częstym problemem jest także ciemnienie pieczarek. Na szczęście możemy temu zaradzić. Pierwszym krokiem jest wyeliminowanie wspomnianego błędu, związanego ze zbyt wczesnym soleniem grzybów, ponieważ sprawia on, iż grzyby gotują się, zamiast smażyć, co także ma wpływ na ich kolor.
Oprócz tego musimy zadbać o to, by przed smażeniem dokładnie osuszyć pieczarki po ich umyciu. Dodatkowo znaczenie ma także to, jaki tłuszcz wybierzemy do smażenia. Najlepiej używać oleju rzepakowego o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrym wyborem będzie także masło klarowane, które dodatkowo podbije smak potrawy.
Sprawdzonym sposobem jest również dodanie do smażących się pieczarek nieco octu lub soku z cytryny. Wystarczy kilka kropli tych produktów, aby uniknąć ciemnienia grzybów.
Zobacz też:
Zrób do obiadu taką surówkę z kapustą pekińską. Niby zwykła, ale 1 składnik wszystko zmienia
Tak wykorzystasz kiełkujący czosnek. Cała rodzina będzie zachwycona
Zdrowa przekąska do chrupania. Ma mnóstwo witamin, ale Polacy jej nie znają