Dlaczego pieczarki puszczają wodę podczas smażenia? Przyczyną tej przykrej sytuacji jest bardzo popularny błąd, notorycznie popełniany przez naprawdę wielu kucharzy. Dowiedz się jaki, a gwarantujemy, iż następnym razem pieczarki wyjdą ci pyszne, zwarte i aromatyczne.
Pieczarki stanowią popularny dodatek do mięs i makaronów, jednak wystarczy chwila nieuwagi podczas ich smażenia, by, zamiast wzbogacić danie o aromatyczną, grzybową nutę smakową, sprawić, iż cała potrawa wyjdzie mdła i nieprzyjemnie wodnista. Jak tego uniknąć? Nic prostszego. To wszystko kwestia odpowiedniej kolejności dodawania przypraw.
Dlaczego pieczarki puszczają wodę?
Dlaczego pieczarki puszczają wodę? – Pyszności; foto: Canva
Jeśli podczas smażenia pieczarek zauważyłeś, iż ni z tego, ni z owego na patelni zebrała się nagle pokaźna ilość wody, w skutek której grzyby nabrały konsystencji mdłej papki, to prawdopodobnie nieco pospieszyłeś się z jedną czynnością. Chodzi tu mianowicie o doprawienie pieczarek solą. Żeby zrozumieć, dlaczego sól działa w ten sposób na pieczarki, warto zaczerpnąć krótkiego przypomnienia z lekcji przyrody.
Grzyby składają się w znacznej ilości z wody (w przypadku pieczarek stanowi ona 90-95 proc.), a sól powoduje jej nagłe wypłynięcie ze struktury. Za wcześnie doprawione solą grzyby puszczą wodę w ułamku sekundy, a wraz z nią zniknie cały ich cudowny, grzybowy aromat. Konsekwencją tego zdarzenia jest też to, iż pieczarki, zamiast się smażyć, duszą się i stają nieapetycznie „sflaczałe”. To dlatego powinno się solić grzyby dopiero na sam koniec smażenia.
Inne przyczyny pojawienia się wody podczas smażenia pieczarek
Jeśli doprawiasz pieczarki prawidłowo, a one dalej puszczają wodę, oznacza to, iż przyczyna musi leżeć gdzie indziej. Zanim jednak rzucisz pieczarki w kąt, twierdząc, iż te grzyby po prostu tak mają, zastanów się, czy znasz te zasady dotyczące prawidłowego smażenia pieczarek:
- Po umyciu grzybów zawsze należy je dokładnie wysuszyć. Mokre grzyby na rozgrzanym oleju to nie tylko możliwość poparzenia się, ale również przyczyna ich sflaczałeś konsystencji.
- No właśnie, olej. Zadbaj o to, by pieczarki umieścić na patelni dopiero wtedy, gdy tłuszcz będzie mocno nagrzany. Ta zasada dotyczy zresztą smażenia każdego innego produktu.
- Zostaw pieczarkom trochę luzu i smaż je po trochu. Za dużo grzybów na patelni naraz może sprawić, iż temperatura tłuszczu spadnie, a pieczarki przestaną się smażyć, a zaczną dusić.
Dlaczego pieczarki puszczają wodę?- Pyszności; foto: Canva
Teraz kiedy wiesz już, dlaczego pieczarki puszczają wodę, bez problemu poradzisz sobie z ich prawidłowym usmażeniem. Swoje nowe umiejętności możesz zastosować na przykład do stworzenia tego kulinarnego dzieła sztuki.
Zobacz jeszcze ten przepis na kremową czerwoną zupę z grzankami i serem. Prosto z naszego kanału na YouTube.