Pianka bananowa - ciasto na zimno

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

"Ciasto na zimno" trochę mnie "ziębi" swoją nazwą, ale z drugiej strony - jak inaczej określić deser pochodzący z pełnowymiarowej tortownicy? Póki nie znajdę lepszego określenia, pozostanę przy cieście na zimno. To aktualne jest banalne w składnikach i przygotowaniu. Możemy do niego wykorzystać dowolne owoce i smaki, za każdym razem tworząc smakowitą kompozycję.



Do przygotowania "ciasta" użyłam tortownicy o średnicy 26cm.


Składniki:

  • 400g (2 małe kubeczki) śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 banany (lub inne owoce)
  • 2 galaretki pomarańczowe (można użyć cytrynowych lub agrestowych)
  • 500ml wody
  • 1 opakowanie biszkoptów


Wykonanie:

  1. Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Kolejne kroki wykonujemy, gdy galaretka już przestygnie.
  2. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami (jeśli tortownica jest nieszczelna, warto ją wcześniej uszczelnić na łączeniu dna z rantem - wykładając ją folią spożywczą lub smarując szczelinę odrobiną masła).
  3. Banany obieramy i rozdrabniamy - możemy użyć do tego widelca (wtedy w masie tak jak u mnie mogą trafić się większe kawałki owoców) lub blendera (gdy jednak preferujemy gładką masę).
  4. Schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera 3 minuty.
  5. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i ubijamy kolejne 2 minuty na najwyższych obrotach miksera.
  6. Następnie dodajemy banany i schłodzoną galaretkę. Ubijamy na najwyższych obrotach do połączenia składników na jednolitą masę.
  7. Masę, która będzie dość rzadka, delikatnie przelewamy do tortownicy, tak, aby ją wypełnić, ale by jednocześnie nie podnieść jej naporem ułożonych na dnie ciastek.
  8. Wierzch tortownicy zakrywamy folią spożywczą.
  9. Formę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Idź do oryginalnego materiału