Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/KatarzynaBialasiewicz/zdjęcie ilustracyjne


Pasztet z fasoli to przepis na zdrową przystawkę z warzyw. Takie danie świetnie prezentuje się na odświętnym stole. Można go podawać na święta wielkanocne, Boże Narodzenie i na rodzinne uroczystości. Ponadto pasztet z fasoli wykonacie z łatwo dostępnych składników, które staną się naturalnym źródłem białka. Zobacz przepis na domowy pasztet z fasoli.

Pasztet z fasoli – przepis na tanią przystawkę

Liczba porcji: 10-12.
Czas przygotowania: 2 godziny + czas namoczenia fasoli.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g białej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • 1/2 selera korzeniowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 średniej wielkości jajka.

Do smaku:

  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól.

Jak zrobić pasztet z fasoli?

Przygotowanie:

  1. Dzień przed robieniem pasztetu należy namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Wystarczy 8-10 godzin.
  2. Kolejnego dnia fasolę należy odcedzić, przelać świeżą wodą i wrzucić do garnka z nową zimną wodą. Woda powinna zakryć fasolę w całości.
  3. Fasolę należy gotować powoli przez około 2 godziny, aż będzie miękka.
  4. Warzywa korzeniowe i cebulę należy posmarować olejem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 30 minut. Dzięki temu pasztet z fasoli będzie miał intensywny smak warzyw.
  5. Przestudzone upieczone warzywa i fasolę należy zmielić w blenderze na gładką masę.
  6. Masę na pasztet z fasoli w tym momencie należy doprawić suszonymi ziołami, solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
  7. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, należy dolać 50 ml wywaru z gotowania fasoli.
  8. Następnie jajka należy rozkłócić widelcem i dodać do masy z fasoli.
  9. Pasztet z fasoli należy dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki z papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  10. Prosty pasztet z fasoli należy piec przez 40 minut w 180° Celsjusza.

Zobacz także: Pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu. Przepis Wegan Nerd na wegańską potrawę

Pasztet z fasolą i pieczarkami

Do pasztetu z fasoli można także dodać podsmażone na oleju lub maśle pieczarki. Gdy pieczarki będą złoto-brązowe warto doprawić je łyżeczką sosu sojowego. o ile chcecie pominąć ten krok, a przez cały czas zyskać grzybowy smak dania, to mamy na to szybki patent. Wystarczy suszone grzyby zmielić w blenderze na proszek. Łyżeczka grzybowego pyłu gwałtownie rozpuści się w masie na pasztet z fasoli, dodając jej oczekiwanego smaku i aromatu.

Taki domowy pasztet z fasoli znakomicie smakuje na własnoręcznie upieczonym chlebie żytnim.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału