Pasztet z fasoli – przepis na tanią przystawkę
Liczba porcji: 10-12.
Czas przygotowania: 2 godziny + czas namoczenia fasoli.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g białej fasoli,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 duży korzeń pietruszki,
- 1/2 selera korzeniowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 średniej wielkości jajka.
Do smaku:
- świeżo starta gałka muszkatołowa,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól.
Jak zrobić pasztet z fasoli?
Przygotowanie:
- Dzień przed robieniem pasztetu należy namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Wystarczy 8-10 godzin.
- Kolejnego dnia fasolę należy odcedzić, przelać świeżą wodą i wrzucić do garnka z nową zimną wodą. Woda powinna zakryć fasolę w całości.
- Fasolę należy gotować powoli przez około 2 godziny, aż będzie miękka.
- Warzywa korzeniowe i cebulę należy posmarować olejem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 30 minut. Dzięki temu pasztet z fasoli będzie miał intensywny smak warzyw.
- Przestudzone upieczone warzywa i fasolę należy zmielić w blenderze na gładką masę.
- Masę na pasztet z fasoli w tym momencie należy doprawić suszonymi ziołami, solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Jeżeli masa jest zbyt gęsta, należy dolać 50 ml wywaru z gotowania fasoli.
- Następnie jajka należy rozkłócić widelcem i dodać do masy z fasoli.
- Pasztet z fasoli należy dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki z papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
- Prosty pasztet z fasoli należy piec przez 40 minut w 180° Celsjusza.
Zobacz także: Pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu. Przepis Wegan Nerd na wegańską potrawę
Pasztet z fasolą i pieczarkami
Do pasztetu z fasoli można także dodać podsmażone na oleju lub maśle pieczarki. Gdy pieczarki będą złoto-brązowe warto doprawić je łyżeczką sosu sojowego. o ile chcecie pominąć ten krok, a przez cały czas zyskać grzybowy smak dania, to mamy na to szybki patent. Wystarczy suszone grzyby zmielić w blenderze na proszek. Łyżeczka grzybowego pyłu gwałtownie rozpuści się w masie na pasztet z fasoli, dodając jej oczekiwanego smaku i aromatu.
Taki domowy pasztet z fasoli znakomicie smakuje na własnoręcznie upieczonym chlebie żytnim.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: