Pasztet z cukinii na lekki obiad. Przepis na wspaniałą przekąskę pełną witamin. Odkryj tajniki pysznego dania

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/thepiwko/zdjęcie ilustracyjne


Pasztet z cukinii to przepis na lekką przekąskę dla całej rodziny. Można ją przyrządzać niemal przez cały rok, ale najlepiej smakuje na przełomie wiosny i lata. Taki pasztet z cukinii będzie zieloną alternatywą dla mięsnych pasztetów na Wielkanoc. Zobacz przepis na domowy pasztet z cukinii.

Pasztet z cukinii – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 300 g cebuli,
  • 200 g tartej bułki pszennej,
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 4 jajka,
  • 20 g masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 5 g posiekanej świeżej mięty,
  • 5 g listków estragonu.

Zobacz także: Chrupiące placki z cukinii z piekarnika to hit diety fit. Wypróbuj ten przepis, a goście będą błagać o więcej. Jak zrobić placki z cukinią?

Jak zrobić pasztet z cukinii?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać i pokroić na cienkie plastry. Bułkę tartą należy zalać mlekiem lub napojem roślinnym i zostawić do namoczenia.
  2. Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sitku należy odcisnąć warzywo z nadmiaru płynu.
  3. Cebulę i cukinię należy przesmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie w dużej misce należy połączyć cebulę, cukinię, namoczoną bułkę, jajka, świeżą miętę i estragon.
  4. Masę na pasztet z cukinii należy przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  5. Keksówkę należy wysmarować masłem i wyłożyć papier do pieczenia. Następnie należy umieścić w niej masę na pasztet cukiniowy.
  6. Pasztet należy piec w 180° Celsjusza przez godzinę.
  7. Po upieczeniu pasztet z cukinii powinien zostać wystudzony w formie i wstawiony do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Pasztet świetnie smakuje na drugi dzień.

Sposób podania

Domowy pasztet z cukinii można podawać z domowym sosem majonezowym lub sosem chrzanowym. Zachęcamy także do wypróbowania pasztetu z cukinii z sosem czosnkowym albo z sosem tatarskim. W każdej z tych wersji będzie smakować wybornie.

Sprawdź także: Domowy pasztet z ciecierzycy. Zrób pożywny przepis bez mięsa z kaszą jaglaną. Oto fenomenalny sposób na treściwą przystawkę na bazie warzyw

Pasztet bez bułki tartej

Pasztet z cukinii można zrobić także w innej wersji. Zamiast bułki tartej można sięgnąć po kaszę manną, a zamiast mleka dodać więcej oleju. Pasztet cukiniowy pozostało smaczniejszy, gdy doprawi się do suszonymi ziołami i przyprawami. Szczególnie przydatne będą takie dodatki jak:

  • oregano,
  • majeranek,
  • kurkuma,
  • tymianek,
  • lubczyk,
  • słodka papryka.

Pasztet z cukinii można zestawić także z innymi warzywami. Szczególnie pasować będą starte na grubych oczkach marchewki, korzeń pietruszki i seler. Zachęcamy do eksperymentowania z ulubionymi dodatkami, aby dostosować danie do swoich upodobań smakowych.

Czytaj także: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału