Pasztet to jedna z czołowych przystawek na świątecznym stole. Można zaserwować go na różne sposoby, a bardzo smakowicie wyglada na desce wędlin. Do przygotowania pasztetu wielkanocnego z przepisu siostry Anieli używamy wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku. Całość uzupełniają aromatyczne przyprawy, których w przystawce nie może oczywiście zabraknąć.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Pasztet na Wielkanoc - z jakich składników jest przygotowywany?
Wiele z nas choć raz w roku ma ogromną ochotę na domowy pasztet. Na Wielkanoc przygotowywany jest jako przystawka, która uświetnia świąteczny stół zarówno pod kątem smakowym, jak i wizualnym. Można go przygotować z następujących składników:
500 g wieprzowiny mielonej
200 g wędzonego boczku
300 g wątróbki drobiowej
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 cebule
125 ml mleka
2 łyżki masła
4 łyżki bułki tartej
przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki oregano
Pasztet wielkanocny siostry Anieli. Przygotowanie krok po kroku
Receptura jest prosta, a pasztet wielkanocny siostry Anieli smakuje wprost wybornie. Jak go zrobić? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
Wątróbkę gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut)
Odcedzamy i studzimy
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy
Na patelni rozgrzewamy masło
Wrzucamy cebulę z czosnkiem, a następnie wieprzowinę
Smażymy do momentu, aż mięso stanie się rumiane
Boczek kroimy w drobną kostkę
W maszynce mielimy wieprzowinę z cebulą i czosnkiem, wątróbkę i boczek
Dodajemy mleko, jajka, bułkę tartą i przyprawy
Składniki mieszamy do powstania jednolitej masy
Szybki pasztet wielkanocny. Jak go piec?
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nasz szybki pasztet wielkanocy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Orientacyjny czas pieczenia wynosi 60 minut, jednak zależy to od mocy danego piekarnika. Aby sprawdzić, czy pasztet jest już gotowy, można zastosować metodę tzw. suchego patyczka. W środek pasztetu należy wbić drewnianą wykałaczkę. o ile po wyjęciu jest sucha, oznacza to, iż danie jest upieczone.
Pasztet wielkanocny domowy. Przed pieczeniem możesz go udekorować
Jest wiele sposobów na to, jak udekorować pasztet wielkanocny. Domowy specjał będzie się pięknie prezentował na stole, jeżeli przed włożeniem do piekarnika na jego wierzchu ułożysz plastry pomidora, ziarna słonecznika lub dyni. Świetnie sprawdzi się także czarnuszka, która jest bardzo zdrowa i podkręca smak potrawy.
Zobacz też: Diabelnie boskie jajka faszerowane. Takich jeszcze nie było!
Pasztet wielkanocny - z jajkiem, chrzanem czy żurawiną? Z czym serwować przystawkę?
Na koniec odpowiedzmy sobie jeszcze na pytanie, z czym najlepiej smakuje pasztet wielkanocny. Z jajkiem i startym chrzanem tworzy bardzo przyjemną kompozycję smakową, ale to nie jedyny sposób na podanie. Przystawka świetnie smakuje w połączeniu z sosem żurawinowym lub malinowym, a także z marynowanymi grzybami i warzywami. Można spożywać ją także na kromce świeżego pieczywa.
Co wolisz? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.