Pasta z suszonych pomidorów to rarytas, który możemy podać na różne sposoby, ponieważ idealnie komponuje się ze smakiem różnych dań. Dlaczego warto po nią sięgać?
REKLAMA
Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!
Pasta z pomidorów suszonych — co w sobie ma?
Pasta z pomidorów suszonych to rarytas, który gości w naszych jadłospisach już od jakiegoś czasu. Suszone pomidory to nie tylko smaczny, ale również zdrowy składnik diety. Znajdziemy w nich całą gamę cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego warto jeść pastę z suszonych pomidorów? W suszonych pomidorach znajdziemy m.in. sporą dawkę likopenu. Likopen to naturalny przeciwutleniacz, którego zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników i ochrona organizmu przed tzw. stresem oksydacyjnym. Regularne spożywanie likopenu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób, w tym chorób nowotworowych. W suszonych pomidorach znajdziemy ponadto witaminę C, witaminę K, witaminę D, witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, wapń i potas.
Pasta z suszonymi pomidorami — korzyści prozdrowotne
Pasta z suszonymi pomidorami spożywana regularnie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Jak wspomnieliśmy wyżej, w suszonych pomidorach znajdziemy całą gamę cennych składników odżywczych, które mają przełożenie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pasta z suszonych pomidorów może wywierać pozytywny wpływ na układ krążenia, ponieważ zawarty w pomidorach likopen pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i parametrów ciśnienia tętniczego krwi. Pomidory pomagają także we wzmocnieniu odporności oraz wspierają pracę układu nerwowego i narządu wzroku. Pasta z suszonych pomidorów jest łatwa w przygotowaniu i może być świetną opcją na zróżnicowanie swojego codziennego jadłospisu, a także wzbogacenie go o wiele cennych wartości odżywczych.
Pasta z pomidorów suszonych — jak zrobić?
Pasta z pomidorów suszonych jest dostępna w wielu sklepach, jednak warto pokusić się o jej samodzielne przygotowanie. Przepis jest naprawdę banalnie prosty, a własnoręcznie przygotowana pasta z suszonych pomidorów daje nam gwarancję niepowtarzalnego smaku i użycia jedynie niezbędnych składników. A jakie to składniki? Do przygotowania najpyszniejszej pasty z suszonych pomidorów będziesz potrzebować:
300 g pomidorów suszonych w oleju
50 ml oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i przekrój na połówki. Pomidory suszone lekko odciśnij z nadmiaru oleju i przełóż do misy blendera. Dodaj oliwę, czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Tapenada z suszonych pomidorów i oliwkami
Kolejna propozycja to tapenada z suszonych pomidorów i oliwkami. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
100 g suszonych pomidorów w oleju
50 g oliwek czarnych
50 g oliwek zielonych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory odsącz z oleju i wrzuć do miski. Dodaj czosnek, oliwki czarne, oliwki zielone, kapary bez ogonków (jeśli używasz kaparów), oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Zblenduj wszystkie składniki. W razie potrzeby dopraw. o ile pasta jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy z oliwek lub oleju z suszonych pomidorów.
Pasta suszone pomidory — z czym podawać?
Z czym najlepiej smakuje przygotowana według powyższych receptur pasta? Suszone pomidory w formie pasty doskonale sprawdzą się jako smarowidło do świeżego pieczywa. Idealnie komponuje się z chrupiącą bagietką lub grillowaną kromką chleba. Pasta z suszonych pomidorów może z powodzeniem zastąpić tradycyjny sos pomidorowy do pizzy. Ale to nie wszystko. Pasta z suszonymi pomidorami może być wykorzystana także jako dodatek do makaronów. Wystarczy połączyć ją z dowolnym makaronem i dodać odrobinę oliwy i świeżej bazylii — prawdziwa bomba smakowa. Pasta z suszonych pomidorów może posłużyć także jako dip do sałatek. W tej wersji powinna mieć jednak bardziej rzadką konsystencję. Zbyt gęstą pastę można "rozcieńczyć" np. odrobiną oliwy z oliwek.
Zobacz też: Robisz to podczas kupowania pomidorów? Popełniasz wielki błąd. Produkt szybciej się zepsuje