Paprykowe łódeczki z twarożkiem

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Paprykowe łódeczki z twarożkiem to szybka i prosta przekąska na imprezę. Orzeźwiający farsz twarożkowy w chrupiącej oprawie. Jej zrobienie zajmie każdemu dosłownie chwilę. Pięknie prezentuje się na stole i wszyscy chętnie sięgają po łódeczki. Idealnie sprawdzi się także na FIT śniadanie lub kolację.

Paprykowe łódeczki z twarożkiem – składniki.

  • 100 g twarogu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 kiszone ogórki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka posiekanego koperku

Do smaku przyprawy:

  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • papryka (słodka lub ostra)

Sposób wykonania łódeczek.

Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim miseczki do wymieszania farszu. Zobacz także efektowną roladę szpinakową z łososiem.

Paprykę myję i kroję na ćwiartki. Każda z nich będzie oczywiście jedną z łódeczek. Usuwam gniazda nasienne i białe błonki.

Z ogórków kiszonych usuwam twarde końcówki. Kroję także w drobną kostkę (kawałki maksymalnie 4 mm) i odsączam z soku na sicie, a najlepiej na ręczniku papierowym. Jedną z ćwiartek papryki także kroję w podobną, drobną kostkę.

Cebulę oraz czosnek obieram i drobno siekam.

W misce gniotę twarożek widelcem. Wrzucam także pokrojone warzywa. Dodaję majonez oraz jogurt i oprószam oczywiście przyprawami. Całość mieszam dokładnie. Otrzymuję orzeźwiający farsz, który próbuję i w razie potrzeby doprawiam dodatkowo do smaku.

Przygotowany farsz umieszczam dzięki łyżki w ćwiartkach papryczek. Otrzymuję kolorowe i przede wszystkim apetycznie wyglądające łódeczki. Potrawę możecie udekorować szczypiorkiem. Moje dzieci bardzo lubią chrupać je na śniadanie. Sprawdź koniecznie moje pozostałe przekąski na imprezę.

Idź do oryginalnego materiału