Paprykowe łódeczki z twarożkiem to szybka i prosta przekąska na imprezę. Orzeźwiający farsz twarożkowy w chrupiącej oprawie. Jej zrobienie zajmie każdemu dosłownie chwilę. Pięknie prezentuje się na stole i wszyscy chętnie sięgają po łódeczki. Idealnie sprawdzi się także na FIT śniadanie lub kolację.
Paprykowe łódeczki z twarożkiem – składniki.
- 100 g twarogu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 kiszone ogórki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- łyżka posiekanego koperku
Do smaku przyprawy:
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny
- papryka (słodka lub ostra)
Sposób wykonania łódeczek.
Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim miseczki do wymieszania farszu. Zobacz także efektowną roladę szpinakową z łososiem.
Paprykę myję i kroję na ćwiartki. Każda z nich będzie oczywiście jedną z łódeczek. Usuwam gniazda nasienne i białe błonki.
Z ogórków kiszonych usuwam twarde końcówki. Kroję także w drobną kostkę (kawałki maksymalnie 4 mm) i odsączam z soku na sicie, a najlepiej na ręczniku papierowym. Jedną z ćwiartek papryki także kroję w podobną, drobną kostkę.
Cebulę oraz czosnek obieram i drobno siekam.
W misce gniotę twarożek widelcem. Wrzucam także pokrojone warzywa. Dodaję majonez oraz jogurt i oprószam oczywiście przyprawami. Całość mieszam dokładnie. Otrzymuję orzeźwiający farsz, który próbuję i w razie potrzeby doprawiam dodatkowo do smaku.
Przygotowany farsz umieszczam dzięki łyżki w ćwiartkach papryczek. Otrzymuję kolorowe i przede wszystkim apetycznie wyglądające łódeczki. Potrawę możecie udekorować szczypiorkiem. Moje dzieci bardzo lubią chrupać je na śniadanie. Sprawdź koniecznie moje pozostałe przekąski na imprezę.