Papryka to warzywo, które świetnie nadaje się do nadziewania. Ma zwartą strukturę, nie rozpada się podczas pieczenia, a jej delikatna słodycz bardzo dobrze łączy się z mięsnym farszem. Do tego danie to pięknie wygląda na talerzu i świetnie prezentuje się na rodzinnych obiadach. Warto wiedzieć, iż papryka faszerowana ryżem i innymi dodatkami to danie popularne w wielu kuchniach świata – od polskiej, przez bałkańską, po grecką i turecką.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Jakie składniki będą ci potrzebne?
Aby przygotować paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem, potrzebne nam będą takie składniki jak:
Papryki (najlepiej czerwone lub żółte) – 4 duże sztuki
Mięso mielone – 400 gramów
Ryż – 100 gramów
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Zioła prowansalskie
Olej do podsmażenia
Opcjonalnie: passata lub pomidory w puszce
Papryka nadziewana ryżem. Przepis na farsz krok po kroku
Przygotowanie przepisu rozpoczynamy od ugotowania ryżu na półmiękko. Następnie ryż studzimy. Później siekamy cebulę i przesmażamy ją na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do dużej miski wkładamy surowe mięso mielone, ostudzony ryż, oraz cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Teraz możemy zabrać się za faszerowanie papryk. Na początku z papryk odcinamy "czapeczki" i usuwamy gniazda nasienne. Do tak przygotowanych warzyw wkładamy farsz mięsny, mniej więcej do 3/4 wysokości papryk. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy zalać je pomidorami w puszcze lub passatą jeżeli chcemy otrzymać pyszny sos.
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku powinna piec się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45-60 minut. Naczynie warto przykryć folią aluminiową na pierwsze 30 minut, a potem piec bez przykrycia, by papryki lekko się zarumieniły.
A może masz ochotę na wersję gotowaną?
Nie masz piekarnika albo chcesz spróbować innej wersji? Świetnym pomysłem jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem gotowana w sosie pomidorowym. Wystarczy przygotować papryki tak samo jak do pieczenia, ale zamiast piec, dusimy je w garnku z sosem pod przykryciem przez ok. 40 minut. Papryki przygotowane w taki sposób są równie pyszne, a do tego bardzo soczyste!
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku to jedno z tych dań, które zawsze się sprawdzają i smakują każdemu. Można je przygotować wcześniej, odgrzać następnego dnia, a choćby zamrozić. jeżeli szukasz pomysłu na ciepły, domowy obiad nasza propozycja to strzał w dziesiątkę.
Zobacz też: Taki czosnek bije rekordy popularności. Smakuje jak mieszanka suszonych śliwek, daktyli i sosu sojowego













