Papier, szkło czy folia? Tylko jedna opcja naprawdę chroni wędlinę przed zepsuciem

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Wędlina może stracić świeżość już po dwóch dniach, jeżeli przechowujesz ją w niewłaściwy sposób. Większość z nas popełnia ten sam błąd zaraz po powrocie ze sklepu. Sprawdź, co zrobić, by uniknąć obślizgłej szynki i nie marnować jedzenia.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż sposób przechowywania wędliny ma wpływ nie tylko na jej smak, ale też na bezpieczeństwo spożycia. Wilgoć, brak powietrza i zbyt szczelne opakowanie to najczęstsze przyczyny szybkiego psucia się mięsa. W artykule wyjaśniamy, jakich materiałów używać i dlaczego forma zakupu też ma znaczenie.

REKLAMA







Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!



Czy można przechowywać wędlinę w folii aluminiowej? Uważaj, bo gwałtownie się zepsuje
Wędlinę jemy głównie na kanapce, ale nie zawsze. Przydaje się także do kilku dań jak np. zapiekanka czy pizza. Zdarza się jednak, iż w wyniku kiepskiego przechowywania mięso zaczyna się psuć. Pamiętajmy, iż wędlina powinna mieć dostęp do powietrza, a trzymanie jej w foliowym woreczku lub folii aluminiowej sprawi, iż nabierze ona wilgoci i gwałtownie stanie się obślizgła. Dodatkowo doprowadzimy do rozwoju bakterii i drobnoustrojów, przez co zaczyna się psuć, a spożywanie jej poskutkuje kłopotami żołądkowymi. Jak więc prawidłowo przechowywać szynkę?


Jak przechowywać szynkę, aby się nie zepsuła? Po powrocie z zakupów lepiej ją przepakuj
Ważnym elementem jest adekwatna temperatura w lodówce. Powinna ona wynosić od 2 do 6 stopni Celsjusza. Wędlinę najlepiej przechowywać w pergaminie lub opakowaniu papierowym, które wchłonie nadmiar wody i zapobiegnie psuciu się mięsa. Pamiętajmy, by nie owijać szynki szczelnie, ponieważ powinna mieć ona dostęp do powietrza. Wyroby suszone lub wędzone mogą być przechowywane w szklanych pojemnikach. jeżeli mamy do czynienia z większymi kawałkami, np. z suszoną laską kiełbasy, nie musimy trzymać jej w lodówce. Istotnym aspektem jest także forma, w jakiej kupujemy wędliny. Te pokrojone w plastry psują się szybciej niż te w kawałku.
Idź do oryginalnego materiału