Jogurtowe pancakes na śniadanie to puszyste placuszki z greckim jogurtem i orzeźwiającą nutą limonki. Z tego przepisu wychodzi ich całkiem sporo – i dobrze, bo znikają w mgnieniu oka!
Składniki na idealne jogurtowe pancakes
Amerykańskie pancakes to małe, grube placuszki – puszyste i miękkie dzięki dodatkowi proszku do pieczenia. Idealne na leniwe śniadanie, szczególnie kiedy polejesz je syropem klonowym albo dodasz ulubione owoce. Proste, szybkie i zawsze robią wrażenie!
Fit czy klasyczne? Moje wersje jogurtowych pancakes
Moje dzieci, chociaż to już dorośli faceci przez cały czas uwielbiają naleśniki, placki, pancakes w każdej możliwej wersji. Ja zresztą też! Choć przyznam, iż najczęściej sięgam po moje ukochane, niskowęglowodanowe placuszki z masłem orzechowym.
Są idealne na śniadanie – szybkie w przygotowaniu, sycące i można je przyrządzić na milion sposobów. Słodkie, wytrawne, na ciepło czy na zimno, zawsze wchodzą jak złoto! Czasem, kiedy krążę po kuchni i zastanawiam się „co by tu zjeść?”, to pomysł na pancakes zawsze brzmi jak świetna opcja. Zwłaszcza jogurtowe z truskawkami, kleksem jogurtu i porządną porcją syropu klonowego. No bajka!
Kupiłam organiczny syrop klonowy w Kanadzie. Wiem, iż można go dostać praktycznie wszędzie, ale chciałam przywieźć z wakacji coś pysznego i lokalnego – więc padło na syrop klonowy.
Ma bardzo charakterystyczny smak – taki lekko karmelowy, głęboki… i to jest właśnie ten typ dodatku, który albo się kocha, albo omija szerokim łukiem. Ja oczywiście należę do tej pierwszej grupy!
Jogurtowe pancakes – śniadanie, które robi dzień!
Szukasz pomysłu na szybkie, pyszne i nieco zdrowsze śniadanie? Jogurtowe pancakes to strzał w dziesiątkę! Idealne na leniwe poranki, kiedy masz ochotę na coś domowego, ale nie chcesz spędzać godziny w kuchni. Wystarczy kilka prostych składników, chwila mieszania i już można smażyć złociste, pachnące placuszki. Świetnie smakują z truskawkami, jogurtem naturalnym i odrobiną syropu klonowego. Jogurtowe pancakes to zdecydowanie moje śniadaniowe odkrycie i coś czuję, iż też je pokochasz. Przepis znajdziesz poniżej – prosto, gwałtownie i naprawdę pysznie!

Jogurtowe pancakes
DrukujSkładniki:
250 ml mleka
250 g greckiego jogurtu + 200 g do podania
2 jajka
szczypta soli
otarta skórka z jednej limonki
210 g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki syropu z błonnika
4 łyżki erytrytolu
olej kokosowy do smażenia
garść pistacji
350 g truskawek
Przygotowanie:
- Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. W drugiej umieścić jogurt, mleko, jajka, syrop z błonnika, 1 łyżkę erytrytolu, szczyptę soli i otartą skórkę z limonki. Wymieszać trzepaczką na jednolitą masę.
- Dodać suche składniki i całość połączyć na gładką masę. Smażyć małe placuszki na złoty kolor. Z tej porcji wychodzi około 25 sztuk.
- Połowę truskawek zmiksować z resztą słodzidła, resztę pokroić w plasterki. Pistacje grubo posiekać. Podawać placuszki z jogurtem, świeżymi truskawkami, sosem truskawkowym, pistacjami i syropem klonowym. Smacznego!