Pączki Cukiereczka

gotujzcukiereczkiem.pl 7 miesięcy temu

Ostatnio zostałam zapytana w komentarzu: "Kasiu, który przepis polecasz na pączki, żeby było i dobre z marmoladą i dobre do nadziewania? Weszłam na bloga, jest tyle przepisów i nie wiem, który wybrać?". Pomyślałam chwilkę i faktycznie...co chwilkę pokazywałam Wam inny przepis. A ani razu nie wspomniałam, który jest moim ulubionym. Więc przez lata "pączkowania" wypracowałam sobie swój przepis na pączki, który jest idealny do smażenia z marmoladą, a także do nadziewania. Najczęściej robię pączki właśnie z tego przepisu. Pączki są leciutkie jak puch, mięciutkie, z jasną obwódką, żółciutkie

Pączki z czekoladą i wiśniami

Do pączków używam mąki pszennej typ 480. Smażę je na Plancie. To rodzaj tłuszczu roślinnego. Ten tłuszcz nie pozostawia po sobie ani smaku ani zapachu. Nie lubię natomiast smażyć na smalcu. Pączki smażę najchętniej same, bez nadzienia. Wtedy łatwiej uzyskać jasną obwódkę.

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne pączki

  1. Wszystkie składniki na pączki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mleko, w którym rozpuszczamy drożdże, powinno być letnie. Nie może być gorące.
  3. Po dodaniu mąki i roztopionego masła ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Możemy je wyrabiać manualnie lub maszyną z hakiem do ciasta drożdżowego. To długie wyrabianie zaowocuje jasną obrączką na pączkach.
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozwalamy mu spokojnie wyrastać. Po 1-2 godzinach powinno podwoić swoją objętość. To długie wyrastanie zaowocuje jasną obrączką na pączkach.
  5. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty. Następnie formujemy pączki i zostawiamy je do ponownego wyrastania. Ten moment jest bardzo ważny. jeżeli pączek ładnie wyrośnie to będzie pływał na powierzchni tłuszczu i po odwróceniu go na druga stronę uzyskamy jasną obrączkę.
  6. Tłuszczu do smażenia pączków powinno być około 1,5 litra. Pączki smażymy w większym garnku, aby mogły swobodnie pływać w tłuszczu.
  7. Tłuszcz powinien być rozgrzany do temperatury 175 stopni. Najlepiej sprawdzać temperaturę dzięki termometru. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz.
  8. Ciasto na pączki można przygotować także wieczorem i pozostawić je w lodówce do wyrastania na noc. Następnego dnia ciasto należy ocieplić przez 30 minut w temperaturze pokojowej, uformować pączki i pozostawić je do wyrośnięcia.

Pączki z marmoladą

Puchate i miękkie pączki. Ciasto jest wspaniałe dzięki sporej ilości żółtek. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowają świeżość do następnego dnia. Można je smażyć same, a można od razu z twardą marmoladą w środku.

Pączki Cukiereczka

Składniki (16 sztuk):

  • PĄCZKI:
  • 500g mąki pszennej,
  • 40g świeżych drożdży,
  • 1 niepełna szklanka ciepłego mleka (230ml),
  • 1/4 szklanki cukru (50g),
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8g),
  • 70g masła,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki wódki (15g),
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • DODATKOWO:
  • tłuszcz do smażenia (u mnie zwykle Planta)

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

PĄCZKI: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Przygotowanie rozczynu do pączków

Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy spirytus i rozpuszczone masło.

Przygotowanie ciasta drożdżowego na pączki

Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-1.5h).

Ciasto odstawiamy do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta (około 60g), rozpłaszczamy i nakładamy 1 łyżeczkę marmolady, formujemy okrągły kształt pączka. Albo od razu kulamy okrągłego pączka bez nadzienia. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy łączeniem do dołu. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.

Pączki zostawiamy do napuszenia

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia. Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni. Jak usmażyć idealne pączki przeczytasz tutaj:

JAK SMAŻYĆ PĄCZKI?

Jak smażyć pączki

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Jeśli zrobiliśmy pączki z marmoladą to można je po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym z 1 łyżki mleka i 5 łyżek cukru pudru.

Jeśli usmażyliśmy pączki bez nadzienia to możemy je teraz nadziać szprycą czy workiem cukierniczym ze specjalną końcówkę. Do tego celu świetnie sprawdzi się też duża strzykawka (jeśli nie mamy końcówki do nadziewania). Lub naciąć z góry i wypełnić kremem.

Pączki z marmoladą

Jeśli przygotujesz pączki Cukiereczka to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Pączki i racuchy


#drożdże #Tłusty Czwartek

Idź do oryginalnego materiału