Oto mój sposób na idealnie puszysty biszkopt. Z taką bazą możesz zrobić mnóstwo ciast

g.pl 2 tygodni temu
Ciasto biszkoptowe to bez wątpienia jeden z najbardziej uniwersalnych wypieków przygotowywanych w naszej kuchni. Puszysta struktura i delikatny smak powodują, iż może być ono dla mnóstwa deserów. Koniecznie wypróbujcie naz przepis i sami zdecydujcie, jak je wykorzystacie!
Ciasto biszkoptowe jest łatwe i dość szybkie przygotowaniu i może posłużyć nam jako baza do mnóstwa pysznych deserów. Biszkopt możemy przełożyć np. galaretką, kremem lub owocami. Możemy dodać do niego choćby lody i bitą śmietanę. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Sami sprawdźcie, jak łatwo jest przygotować ciasto biszkoptowe w naszej kuchni!


REKLAMA


Zobacz wideo Szarlotka królewska


Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje
Do przygotowania ciasta biszkoptowego będziemy potrzebować:


115 g mąki pszennej tortowej
5 jajek
45 g skrobi ziemniaczanej
165 g cukru drobnego


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Z podanych tutaj proporcji przygotujecie biszkopt o średnicy 25 cm. Powinien wówczas mieć wysokość około 5 cm.
Jak zrobić biszkopt?
Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od rozdzielania białek od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, ale pamiętamy, aby ich nie przebić! Pod koniec ubijania do białek dodajemy cukier (partiami) i przez cały czas ubijamy po każdym dodaniu. Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy po każdym dodaniu.


Do całości dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Całość mieszamy do połączenia składników. Możemy do tego użyć rózgi kuchennej lub szpatułki. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.


Ciasto pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Nie używamy termoobiegu. Wypieczenie biszkoptu sprawdzamy patyczkiem. jeżeli ciasto jest suche, wyjmujemy je z piekarnika. Natychmiast po wyjęciu upuszczamy ciasto (w formie) na podłogę z wysokości około 30 cm, a następnie pozostawiamy do ostudzenia. Takie upuszczenie ciasta zapobiega jego opadnięciu.


Gotowy biszkopt powinien być sprężysty i złocisty. Po ostudzeniu możemy go wykorzystać jako podstawę do ciast, rolad tortów lub innych deserów.
Ciasto biszkoptowe z jabłkami idealnie sprawdzi się na jesień
Jesień już niebawem zapuka do naszych drzwi. Aby nieco ubarwić sobie jesienne, długie wieczory warto przygotować ciasto biszkoptowe z jabłkami. Przyrządzamy je dokładnie tak jak w klasycznym przepisie, ale po przelaniu ciasta do formy na wierzchu układamy plasterki jabłek. Całość możemy doprawić cynamonem. Gwarantujemy idealny smak!


Można przygotować także inne wersje ciasta biszkoptowego. Dla fanów czekolady szczególnie polecamy biszkopt czekoladowy. Wystarczy, iż w klasycznym przepisie część mąki zastąpicie kakao i gotowe. Taki biszkopt czekoladowy przełożony mascarpone i owocami to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Świetnym pomysłem będzie również rolada biszkoptowa. Sprężysta i bardzo efektowna. Aby ją przygotować, należy upiec biszkopt w prostokątnej blasze. Następnie jeszcze ciepłe ciasto zawijamy w ściereczkę. Kiedy ostygnie rozwijamy go, smarujemy kremem i ponownie zawijamy. Taka rolada biszkoptowa jest nie tylko smaczna, ale i efektowna!


Macie ochotę na biszkopt w nowoczesnym wydaniu? Wypróbujcie cake pops
jeżeli po upieczeniu biszkoptu zostały ci resztki, nie wyrzucaj ich do kosza! Świetnie sprawdzą się do przygotowania cake pops. To ciasteczka na patyczku, które w ostatnim czasie podbijają internet. Wystarczy, iż pokruszony biszkopt wymieszasz z kremem, a następnie uformujesz z niego kulki i nabijesz na patyczki. Tak uformowane ciasteczka możesz też zamoczyć w czekoladzie i obtoczyć w ulubionych posypkach. Goście będą zachwyceni!


Jak zatem widzicie, przepisy na biszkopt można dowolnie modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Różnorodność dodatków sprawiają, iż biszkopt można wykorzystać na wiele sposobów. Który zatem będzie waszym ulubionym?
Idź do oryginalnego materiału