Jabłka to jeden z tych owoców, których smakiem można cieszyć się cały rok. Są smaczne, tanie i wszechstronne. Jesienią królują na straganach, ale dzięki przetworom zatrzymujemy ich smak i adekwatności także na chłodne, zimowe miesiące. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, jabłka wspierają pracę serca, obniżają poziom "złego" cholesterolu, pomagają w odchudzaniu i wzmacniają odporność.
REKLAMA
Zobacz wideo Aneta Zając o swojej metamorfozie. "Zaczęłam się czuć gorzej psychicznie"
Czy rajskie jabłuszka są jadalne? Tak, ale warto je dobrze przygotować
Rajska jabłoń to niezwykle ozdobne drzewko, które wiosną zachwyca swoimi różnobarwnymi kwiatami: od białych po różowe i fioletowe. Latem i jesienią gałęzie drzewa pokrywają się drobnymi i błyszczącymi jabłuszkami. Ich wielkość można porównać do rozmiarów orzecha włoskiego. Choć kuszą wyglądem, zachęcając do zjedzenia, lepiej tego nie robić. Na surowo są cierpkie i kwaśne. Nie trzeba ich jednak spisywać na straty, bo będą doskonałe do przetworów. Od aromatycznych konfitur po wyraziste nalewki. Owoce rajskiej jabłoni to także bogactwo pektyny, która nadaje przetworom idealnej gęstości.
Co można zrobić z rajskiego jabłuszka? Rarytas, który rozgrzeje jesienno-zimowe wieczory
Owoce można zbierać we wrześniu lub październiku. Aby upewnić się, iż są gotowe do zbioru, wystarczy przekroić jedno jabłko. jeżeli pestki mają ciemnobrązowy kolor, to dla nas sygnał, iż naszedł ich czas. Z rajskich jabłuszek wyczarujesz wiele dobrego, a my polecamy zamarynować je w pikantnej zalewie z dodatkiem korzennych przypraw. Tak przygotowane owoce będą wspaniałym dodatkiem do mięs, serów i pasztetów. Jak je zrobić krok po kroku?
Marynowane jabłkaAia DS / Shutterstock
Weź 1,5 kg jabłek, umyj je, usuń ogonki i nakłuj widelcem, by nie popękały podczas gotowania.
W garnku połącz 1 l octu jabłkowego, 1 szklankę cukru, pół szklanki miodu, 1-2 ostre papryczki chili (posiekane, z nasionami lub bez), 2-3 goździki oraz ok. 2 cm plasterki imbiru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier i miód się rozpuszczą.
Do gorącej zalewy dodaj przygotowane jabłka i gotuj przez ok. 10 minut, aż lekko zmiękną.
Gorące jabłka wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików. Natychmiast zakręć wyparzoną pokrywką.
Odwróć słoiki do góry dnem, przykryj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.