Kompot z rabarbaru – przepis na domowy napój
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 1 l wody,
- 50 g cukru białego.
Do smaku:
- 10 g cukru waniliowego,
- 1 laska cynamonu,
- 3 goździki.
Jak się robi kompot z rabarbaru?
Przygotowanie:
- Łodygi rabarbaru trzeba dokładnie umyć i pokroić na 3-cm kawałki.
- Potem rabarbar należy włożyć do garnka zasypać cukrem, cukrem waniliowym i dokładnie wymieszać.
- Następnie składniki należy zalać 500 ml wody, dodać laskę cynamonu, goździki i zagotować.
- Kolejnym krokiem jest zmniejszenie ognia i gotowania kompotu przez około 20 minut.
- Kompot z rabarbaru należy odstawić do wystudzenia.
- Do tak powstałego kompotu należy dolać resztę przegotowanej wody.
- Kompot z rabarbaru można przecedzić przez sitko, aby usunąć resztki ugotowanych łodyg.
- Kompot z rabarbaru jest gotowy do picia na ciepło i na zimno.
Zobacz także przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem:
Wilgotna drożdżówka z rabarbarem na podwieczorek. Poznaj przepis na puszysty wypiek
Klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem to wypiek, który na wiosnę często piekły nasze mamy i babcie. Tradycyjną drożdżówkę ulepszamy przez dodatek tangzhong, czyli pasty z mleka i mąki pszennej,…
Owoce pasujące do kompotu z rabarbaru
W lecie doskonałym napojem, który ugasi pragnienie, będzie kompot z wiśni i rabarbaru. Kwaśny smak wiśni współgra ze smakiem rabarbaru. Gotując ten rodzaj kompotu, możecie wzmocnić smak obu owoców, dodając do niego gwiazdkę anyżu lub dwie kulki jałowca. Korzenny aromat przypraw będzie pasował do zapachu rabarbaru, który bliski jest agrestowi.
Kolejnym pomysłem na letnie orzeźwienie jest ugotowanie kompotu z rabarbaru i śliwek. W lipcu dostępne są pierwsze renklody, które można zestawić z rześkim rabarbarem. Do takiego napoju można dodać kilka ziaren kardamonu.
Wypróbuj także przepis na pyszne muffiny z rabarbarem albo kompot z truskawek do obiadu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: