Opolska młodzież z pomysłami na wielkanocne potrawy z lokalnych produktów

radio.opole.pl 4 dni temu
Zdjęcie: Komisja konkursowa [fot. Katarzyna Doros-Stachoń]


14 drużyn reprezentujących sześć szkół średnich z Opolszczyzny wzięło udział w II Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym 'Kupuję świadomie, stawiam na region i tradycję na moim stole'. To inicjatywa opolskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Zadaniem uczestników było nagranie filmów i pokazanie jak powstają świąteczne potrawy przy wykorzystaniu lokalnych produktów.

Zgłoszenia do konkursu oceniała komisja, której przewodniczył znany kucharz Jakub Kuroń. - Chodzi o regionalizm i bliskość tych produktów, ale też o poszanowanie twórców i producentów rolnych - mówi. - To tylko może procentować i na stronę właśnie producentów, wytwórców, rolników, jakże właśnie na tych młodych ludzi, żeby oni się nauczyli, iż nie najważniejsze jest moim zdaniem podążanie za trendami światowymi. Też na to trzeba trzymać rękę na pulsie. Natomiast patrzenie co w okolicy mamy fajnego, jaki produkt, który możemy wykorzystać w naszej kuchni i ewentualnie to zaprząc do tych nowoczesnych technik. Nie od dzisiaj wiadomo, iż to smakuje najlepiej, co rośnie jak najbliżej i nie trzeba tysiące kilometrów transportować. - Poprzez ten konkurs chcieliśmy zachęcić młodych ludzi do tego, żeby używać naszych produktów regionalnych czy przypraw - mówi Ryszard Grüner, dyrektor opolskiego oddziału…
Idź do oryginalnego materiału